Lokaal Bestuur
Een brede en progressieve beweging, maar dan in de praktijk

Eigenlijk is het heel simpel. De PvdA blijft een progressieve volkspartij. Een partij die opkomt voor de samenleving als geheel en niet alleen voor de belangen van de grootstedelijke en hoogopgeleide tweeverdieners of de boze witte man. In tijden van het grote eigen gelijk en toenemende polarisatie is het misschien niet de electoraal aantrekkelijkste optie, maar wel de enig denkbare. Bestaanszekerheid is niets waard als het alleen voor een selecte groep bereikbaar is.

Natuurlijk zal de transformatie van bestuurderspartij naar volksbeweging niet van de ene op de andere dag voltooid zijn en zullen er nog behoorlijk wat valkuilen ontweken moeten worden, maar dat betekent niet dat er lokaal al behoorlijk wat stappen gezet zijn. Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen gaat Lokaal Bestuur bij lijsttrekkers in heel het land op bezoek. Wie zijn ze? Welke idealen hebben ze de afgelopen periode in de praktijk gebracht? En, vooral met wie hebben ze dat gedaan en wie hebben ze geholpen?  

De aftrap is voor Annelies de Jonge. Annelies is sinds 2014 wethouder werk en inkomen in Zutphen en maakt zich sterk voor de inclusieve arbeidsmarkt. Niet via abstracte maatregelen vanuit de raadszaal, maar door samen met een maatschappelijk verantwoord ondernemer te kijken hoe jongeren zonder diploma een plek op de bouwplaats kunnen krijgen. En niet door te wijzen op de strenge bepalingen uit de Participatiewet, maar door bijstandsgerechtigden de kans te geven zichzelf te ontplooien en weer een gevoel van eigenwaarde te geven. 

Afbeelding: Still uit filmpje
Film door: Charlie Silvrants