Handreiking
Handreiking: Lokale partijen en de PvdA

‘U loopt aan de leiband van de landelijke partij’, ‘U heeft het verpest in Kabinet-Rutte II’ of ‘Als landelijke partij weet u niet wat er lokaal speelt’. Zo maar wat verwijten die je als PvdA’er kan krijgen in debatten met lokale partijen. Bijna een derde van de kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen stemt op een lokale partij. Het aantal lokale partijen groeit nog steeds, evenals het aandeel zetels van deze partijen. Reden te meer om eens dieper in het fenomeen van de lokale politieke partijen te duiken.

Die duik heeft het CLB genomen met de handreiking Lokale partijen en de PvdA. De handreiking is met input van onze ervaren trainer Peter van Heemst tot stand gekomen. In de handreiking lees je meer over de verschillende soorten lokale partijen die er zijn, welke overwegingen kiezers er toe brengen om op een lokale partij te stemmen en over het lokale politieke speelveld.

Bovenal is de handreiking praktisch. Je vindt er tips en tricks die je kan gebruiken in alle gesprekken die je voert: op straat, in de raad en tijdens de verkiezingsdebatten. Sommige tips zijn algemeen, andere zijn meer toegespitst op lokale partijen. Durf je politieke tegenstanders af en toe een compliment te geven om de spanning weg te nemen. Geef fouten ruimhartig toe. Laat je niet verleiden om frontaal toe te happen als iemand je aanvalt. En als je iets vertelt, doe dit dan in de woorden zoals je ook tegen vrienden en familie praat: vermijd vakjargon.

De handreiking is natuurlijk geen uitgeschreven script dat op alles en iedereen van toepassing is. Doe er je voordeel mee, maar gebruik vooral de teksten en woorden die voor jou fijn zijn en die bij jou passen. En de gouden tip van Peter van Heemst: blijf trainen, trainen, trainen. Met de fractie, met de andere kandidaten van de lijst. Hoe meer je spreken in het openbaar oefent, hoe makkelijker en leuker het wordt!


Afbeelding: Peter Hilz | ANP