Extra hulp bij energie besparen, de horizon van kinderen verbreden, naar mensen toe gaan om ze goed te informeren over regelingen die voor hen zijn bedoeld. Oldambt voert een strijd op vele fronten om de meerkoppige draak van armoede aan te pakken. Gert Engelkens ziet dat de aanpak werkt.
Het lijkt goed te gaan met de bestrijding van kinderarmoede. Tot volgend jaar neemt die - hoewel licht - verder af volgens het CPB. Maar daarna verwacht het bureau weer een stijging. Iets om je op voor te bereiden. Merle Brüning, Lydia van Santen en Aya Selman vertellen hoe zij dat willen doen.
Het terugbrengen van het aantal mensen met problematische schulden blijft een moeilijk karwei. Maar dat de landelijke overheid hierop de regie moet pakken zoals rijksonderzoekers hebben geopperd, vinden Rob de Geest, Sophie Heesen en Gea Hofstede helemaal geen goed idee.
Na een jarenlange daling belanden weer meer jongeren in de bijstand. Dat constateerde het CBS in het voorjaar. Mohammed Mohandis vindt het tijd het systeem rigoreus aan te pakken. Janneke Holman en Femke Hoekstra zijn het met hem eens. Zij vertellen hoe zij omgaan met jongeren in de bijstand.
Enschede en Haarlem hebben de regels voor jongeren in de Participatiewet kortgeleden verruimd. Jongeren mogen er nu ook bijverdienen. Zo krijgen zij iets meer lucht. Arjan Kampman, wethouder in Enschede en zijn Haarlemse ambtgenoot Diana van Loenen over hun aanpak.
Arnhem en Eindhoven verrichten baanbrekend werk om inwoners uit gekmakende schulden te halen. Want ontoereikende inkomens en een rij schuldeisers helpen hen er niet van af. Integendeel. Gemeenten kunnen dat wel. PvdA Bergen op Zoom wil dat ook en kijkt naar Arnhem.