Column
Column Jacqueline: Gezakt voor de rekentoets

kalkklein.jpgDe rekentoets van Arie Slob heeft het niet gehaald. Dat is al even bekend, maar sinds deze week weten we waarom. In het kabinet duikelen ze over elkaar om iets of iemand de schuld te geven van de hogere energierekening. Terwijl Mona Keijzer ook in december al wist dat de cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) achterhaald waren, bleef ze volhouden dat het met die energierekening wel mee zou vallen. Maar in plaats van het boetekleed aan te trekken, kiest Buma voor de vlucht naar voren en wil hij zijn eigen energieplannen niet meer door het PBL laten doorrekenen.

Een ander de schuld geven om de aandacht van jezelf af te leiden, het is een oude en bekende truc. Maar een beetje onzinnig is het natuurlijk wel. Helaas gaat het wel vaker mis met dat rekenen. Zo dupeerde de belastingdienst heel veel ouders door geen toeslag te geven voor het kindgebonden budget. Een toeslag waar ze jarenlang wel recht op hadden. Om die misser alsnog goed te maken en de schade te beperken, wil staatssecretaris Snel het verschuldigde bedrag niet indexeren. ‘Bijzonder,’ zou juf Ank zeggen. Om de rekening van een fout van de overheid neer te leggen bij de ouders.

Dan is er nog het abonnementstarief in de Wmo van minister Hugo de Jonge. Op zich al een rare maatregel. Je decentraliseert eerst de Wmo – met veel minder geld vanwege de crisis – en geeft gemeenten daarbij de vrijheid om eigen beleidskeuzes te maken. En dan kom je nu het economisch beter gaat niet met geld over de brug om het budget te herstellen, maar kies je ervoor om van bovenaf een streep door de rekening te zetten.

Door dit nieuwe abonnementstarief gaat iedereen in elke gemeente nu dezelfde eigen bijdrage betalen, ongeacht inkomen of vermogen. Weg beleidsvrijheid. Voor gemeenten houdt dit in dat zij minder geld binnen krijgen en het toch al tekortschietende Wmo-budget nog verder slinkt. Maar, zegt minister de Jonge, tot verschraling hoeft dat niet te leiden. Ook al gezakt voor de rekentoets, want minder geld betekent toch echt minder aanbod.

En dat is dan nog het simpele deel van de toets. Ingewikkeld wordt het doordat de Wmo van zichzelf heel complex in elkaar zit. Geldt het abonnementstarief nu voor algemene voorzieningen of voor maatwerkvoorzieningen? Waarom gaan de wijzigingen voor de algemene voorzieningen in 2020 en voor de maatwerkvoorziening vanaf 1 januari dit jaar al in? En hoe weet je als inwoner of de huishoudelijk hulp die bij jou over de vloer komt een algemene voorziening is of een maatwerkvoorziening?

Dat laatste verschilt namelijk per gemeente en maakt nogal wat uit. Want als de huishoudelijke hulp in jouw gemeente een algemene voorziening is, zou het zomaar kunnen dat de rekening veel hoger uitvalt dan de € 17,50 van De Jonge. Kortom: dat de rekentoets er niet komt, is misschien maar goed ook. Want het kabinet zou zonder twijfel zakken.

 

Afbeelding: Hollandse Hoogte