Lokaal Bestuur
Het raadswerk begint nu echt: wat het CLB voor je kan betekenen

Het is gelukt! Je mag onze partij deze periode vertegenwoordigen in je gemeente. Allereerst, gefeliciteerd met je raadslidmaatschap! Nu het stof van de campagne langzaamaan een beetje aan het neerdalen is, begint het politieke werk pas echt.


De komende tijd ga je onze prachtige sociaal-democratische idealen verwezenlijken. Natuurlijk doe je dat niet alleen. Met je fractiegenoten, gelijkgestemden in de politiek, vrijwilligers van je afdeling en inwoners uit je gemeente.

En met ons. Je kent ons misschien nog niet zo goed, maar als Centrum voor Lokaal Bestuur staan we de komende jaren voor je klaar. Het Centrum voor Lokaal Bestuur (CLB) is de bestuurdersvereniging van de PvdA. Als CLB ondersteunen en behartigen we de belangen van alle PvdA’ers, die politiek actief zijn in de gemeente, provincie en het waterschap. Dat doen we op verschillende manieren, maar altijd samen met onze leden. Vanaf nu ook met jou dus.

Ideeën voorop

Politiek begint bij ideeën. En bij het CLB zijn we ervan overtuigd dat je de beste ideeën samen bedenkt. Daarom helpen we je alle ins en outs van het politieke ambacht eigen te maken met opleidingstrajecten, debattrainingen en op maat gesneden handreikingen. We brengen je in contact met collega-raadsleden en andere PvdA’ers uit alle bestuurslagen en heel het land. Met jou, politici en deskundigen binnen én buiten de partij denken we na over de toekomst van de sociaal-democratie. En als klap op de vuurpijl organiseren we bijeenkomsten en projecten over maatschappelijk urgente thema’s.

Samen kom je tot de beste ideeën

Wanneer het nodig is, duiken we de diepte in. Over vaak ingewikkelde thema’s als de Wmo, jeugdzorg, wonen, het middenbestuur en digitalisering maken we samen met raadsleden, wethouders en deskundigen praktische handreikingen. Rond urgente kwesties als de toekomst van onze voedselvoorziening, stikstof, klimaatverandering en de groeiende kloof organiseren we inhoudelijke discussiebijeenkomsten en projecten. Zo komen we samen tot nieuwe inzichten en een nog betere sociaal-democratische agenda.

Breed netwerk

Via het CLB maak je deel uit van een breed netwerk van actieve partijgenoten, kan je met ervaringsdeskundigen en experts van buiten de partij kennis uitwisselen en bieden we je bovendien een podium om je beste ideeën met je partijgenoten door heel het land te delen. In onze nieuwsbrief Lokaal Bestuur laten we wekelijks PvdA’ers aan het woord over de praktijk van alledag en ons rode antwoord daarop. Met best practices, opinies en als het nodig is een debat met het Haagse. En daarbovenop vind (en plaats) je vanaf de start van je CLB-lidmaatschap in de motiebank op onze website de beste moties en voorstellen. Alles om onze gezamenlijke kracht zo goed mogelijk te benutten.

Inspiratie ophalen bij collega-PvdA’ers en deskundigen buiten de partij

Zonder leden geen CLB. Daarom doen we niet alleen alles voor, maar ook samen met onze (oud)-leden. Zo zijn (of waren) de debattrainers zelf politiek actief. Daarbij wisselen we kennis en ervaringen uit met collega-raadsleden, wethouders en andere (landelijk en Europees) actieve politici. We leggen ons oor altijd te luister bij experts en ervaringsdeskundigen binnen en buiten de partij. En onze leden hebben bij al onze activiteiten en publicaties een centrale rol.

Samen sta je sterker

Het CLB is er voor alle enthousiaste PvdA’ers die (net) politiek actief zijn. Als geen ander – twee van de drie medewerkers zijn ook actief als raadslid – snappen we hoe hectisch de komende tijd voor je zal zijn. Tijdens de Wibautleergang helpen we je daarom de ingewikkelde materie onder de knie te krijgen en maak je kennis met al die andere nieuwe CLB-leden. Partijgenoten, wetenschappers en mensen uit de praktijk en het maatschappelijk middenveld brengen je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen, je krijgt tips van ervaren rotten en gaat samen aan de slag met je overtuigende rode verhaal.

Kortom

  • Ervaringen en kennis delen met alle andere actieve PvdA-politici uit alle bestuurslagen en door heel het land
  • Tijdens op maat gesneden opleidingen en trainingen alle ins en outs van het politieke ambacht leren kennen
  • Via onze themabijeenkomsten en de kennis van wetenschappers en maatschappelijke pioniers van binnen én buiten de partij tot nieuwe inzichten komen over maatschappelijke ontwikkelingen
  • Met Lokaal Bestuur, onze praktijkgerichte onderzoeken, handreikingen en andere publicaties je eigen ideeën aanscherpen
  • Als CLB-lid (je account wordt binnenkort geactiveerd) uit de motiebank inspiratie halen voor je eigen raadswerk
  • De beste moties en voorstellen in de motiebank delen (en vinden)
  • Via de ledenlijst gemakkelijk in contact met andere CLB-leden komen

Meer weten?

We zien je graag op een van onze (digitale) bijeenkomsten. Als je alvast ideeën wil delen, nog vragen hebt of meer informatie over onze activiteiten wil, kan je ons altijd bereiken via [email protected] of op 070-2629720.


Afbeelding: Egbert Hartman | ANP