Nieuws uit de Tweede Kamer
‘Meer blauw op straat’, maar bureau sluit Foto: ProNews Producties, Hollandse Hoogte | ANP

Soms zijn zaken die op het eerste gezicht alleen van lokaal belang zijn, ook belangrijk voor de landelijke politiek. Het gaat dan over kwesties die in een gemeente spelen, maar symptomatisch zijn voor wat er in de rest van het land kan gaan spelen. Dat schrijft onze senior beleidsmedewerker Ton Langenhuyzen die het nieuws uit de Tweede Kamer op de voet volgt. Hij signaleert twee van dit soort belangrijke zaken.


De eerste kwestie speelt in de Friese gemeente Weststellingwerf met als hoofdplaats Wolvega. Daar zit het gemeentebestuur. En ook een politiebureau. Om dat laatste gaat het.

Eerst een passage uit het Hoofdlijnakkoord van het kabinet Schoof: ‘Er komt zichtbare aanwezigheid en meer politie en politieposten in wijken, in buurten.’ Een prima voornemen waar GroenLinks-PvdA helemaal achter staat. Maar dan nu de praktijk.

Al enige tijd geleden is besloten dat het politiebureau in Wolvega moest sluiten. Doorzetten van die sluiting zou op zijn zachtst gezegd nogal botsen met die passage uit het Hoofdlijnenakkoord. Als er nu nog goede redenen voor de sluiting zouden zijn, valt er mee te leven. Die kan burgemeester André van de Nadort echter niet ontdekken. Hij is woedend over de sluiting: ‘Als de politie zich hier terugtrekt, grijpen criminelen hun kans.’

Zichtbaarheid

Voor de veiligheid is het van belang dat de politie zichtbaar aanwezig blijft in de gemeente. Reden genoeg voor Kamervragen van Songül Mutluer en Esmah Lahlah. BBB en VVD (partijen die de coalitie steunen) en het CDA dienden de vragen mede in.

Hoe verhoudt de voorgenomen sluiting zich tot het Hoofdlijnenakkoord, wilden zij wel graag weten. Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid kwam teleurstellend genoeg niet verder dan te zeggen dat de doelstelling uit het Hoofdlijnenakkoord voor behoud van zichtbare aanwezigheid van de politie nog moet worden uitgewerkt.

Intussen blijft het plan om het nu nog volwaardige politiebureau in Wolvega te vervangen door een kleinere politiepost overeind. Die kleinere post wordt ondergebracht bij een kantoor van een ‘ketenpartner.’  Gevolg is dat de politie straks niet meer permanent aanwezig is in Wolvega, maar dagelijks tijdens kantooruren van Heerenveen of Oosterwolde moet komen. De reistijd alleen al gaat ten koste van de aanwezigheid van blauw op straat in Wolvega.

Aanbod tot overname

De gemeente Weststellingwerf heeft aangeboden het politiebureau over te nemen. Zo zou Wolvega een vaste standplaats blijven voor politiemensen die er hun diensten beginnen en eindigen. Dat heeft niet geleid tot een ander besluit.

De vervolgvragen van de Kamerleden wachten nog op antwoord. Net zoals het afwachten geblazen is op de uitgewerkte de plannen van de minister.


PFAS in Fries water

Een ander landelijk probleem met ook een Fries voorbeeld gaat over PFAS. De laatste tijd wordt steeds meer bekend over deze door mensen gemaakte chemische per- en polyfluoralkykstoffen. Duidelijk is dat de stoffen schadelijk zijn voor mens en milieu. Ook wordt steeds bekender waar de stoffen allemaal voorkomen.

In Friesland is onder meer de Jelsumer Feart enorm vervuild met een vorm van PFAS: PFOS. Zonder al te veel met cijfers te schermen is duidelijk dat de wettelijke toegestane norm van PFOS in het water vele honderden tot zelfs duizenden keren is overschreden.

Vliegbasis Leeuwarden

Habtamu de Hoop en Geert Gabriëls stelden Kamervragen aan de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en aan de staatssecretaris van Defensie. Die laatste werd erbij betrokken omdat de veroorzaker van deze vervuiling de vliegbasis Leeuwarden blijkt te zijn.

Bij oefeningen is daar tot 2006 PFOS-houdend blusschuim gebruikt. Ook al is daarmee na 2006 gestopt, via de bodem komt toch PFOS in het oppervlaktewater terecht. Plannen voor bodemsanering worden gemaakt. De bedoeling is dat de grond voor het einde van het jaar wordt schoongemaakt. Water van de Jelsumer Faert wordt inmiddels niet meer in de omringende polders gelaten. Maar dat neemt niet weg dat er gezondheidsrisico’s voor omwonenden blijven bestaan.

In zijn antwoorden op de Kamervragen verwijst de minister naar de RIVM-site voor de algemene gezondheidsrisico’s van PFAS. Bewoners en grondeigenaren worden via brieven, nieuwsupdates en bijeenkomsten op de hoogte gehouden. Momenteel wordt onderzocht of en in hoeverre nog steeds bronnen van PFAS op de vliegbasis aanwezig zijn.

Andere locaties

De ernstige vervuiling van het water rond de Friese vliegbasis vormt aanleiding om ook het oppervlakte rond andere Defensieterreinen te onderzoeken. Vragen van Gabriëls over verontreiniging met PFAS bij de vliegbasis Gilze-Rijen en 11 andere Defensieterreinen moeten nog worden beantwoord.


Contactgegevens:


T: 070-3182792
E: [email protected]