‘Alles van waarde is weerloos’. Als de inmiddels bijna vijftig jaar oude dichtregels ooit relevant waren, is het wel nu. Om te voorkomen dat de woorden van Lucebert bewaarheid worden, heeft het Centrum voor Lokaal Bestuur de handreiking cultuur geschreven.
De coronacrisis heeft diepe wonden geslagen in de culturele sector. Sinds de uitbraak van de eerste golf is er geen festival meer georganiseerd, mogen theaters en bioscopen nog geen fractie van hun normale aantal bezoekers ontvangen en zijn de musea, bibliotheken en poppodia meerdere maanden gesloten geweest.
Geluids- en lichttechnici, podiumbouwers en niet te vergeten de makers zelf: voor hen allemaal is 2020 een jaar om heel snel te vergeten en ook boven 2021 hangen vooralsnog donkere wolken. Toen corona uitbrak kwam het kabinet pas na uitvoerige druk van de oppositie en heel laat de culturele sector enigszins tegemoet. Enigszins, want ook de nieuwe steunpakketten zijn ontoereikend en nog steeds staan instellingen op omvallen, dreigen veel banen permanent te verdwijnen en is de teloorgang van het culturele leven een reëel scenario.
Dat mogen we niet laten gebeuren. Al was het maar om de 300.000 mensen, die in de sector werkzaam zijn, bestaanszekerheid te bieden. De sector is niet alleen maatschappelijk van belang, maar ook economisch. De sector creëert werkgelegenheid, zorgt voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat en is een katalysator voor innovatie.
Maar bovenal horen kunst en cultuur bij wie we zijn. Van de fanfarevereniging in Krommenie tot het Concertgebouworkest, van het Klompenmuseum in Eelde tot het Catharijneconvent in Utrecht, en van een goed boek op de bank tot een mooie film in de bioscoop: iedereen beleeft kunst en cultuur op zijn eigen manier. Het raakt en verbindt ons, zorgt voor ontspanning en plezier, maar biedt ook stof tot nadenken en is aanleiding tot discussie.
Gelukkig zijn we niet geheel afhankelijk van het halfslachtige kabinet, maar kan je lokaal en provinciaal ook heel veel betekenen om de cultuur in jouw gemeente of provincie in leven te houden en zelfs te verrijken. Daarom heeft het Centrum voor Lokaal Bestuur de handreiking cultuur gemaakt. Hierin lees je wat de steunpakketten van het Rijk precies inhouden, wat je als raads- en Statenlid allemaal kan doen en maken we inzichtelijk hoe het ook al weer zat met de verschillende verantwoordelijkheden en taken van het Rijk, de provincies en de gemeenten.
Wie na het lezen van de handreiking cultuur nog niet verzadigd is, kan de allereerste podcast van het CLB beluisteren. Hierin interviewt Gert-Jan Leerink de directeur van de Boekmanstichting, Jan Jaap Knol. En ben je Statenlid en wil je meteen aan de slag: kopieer dan de motie van Noord-Holland en richt ook in jouw provincie een noodfonds op om de cultuur te redden.
Afbeelding: Jean Pierre Jans | ANP