De overgang van fossiele naar groene energie is mooi, maar niet zomaar gemaakt. Netcongestie gooit roet in het eten. Dave Verbeek maakte een alternatief voor het reguliere stroomnet mogelijk , Abassin Nessar daagt bedrijven uit om met oplossingen te komen en Jan Heshof vertelt over Zeeuwse wegen naar oplossingen.
Om het woningtekort op te lossen is het nodig jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. Volgens berekeningen is dit praktisch ook mogelijk. Wel moeten we rekening houden met duurzaamheid. Maar, zet dat geen rem op de oplossing het huizentekort te tackelen? Hoe ga je daar nou mee om? We vroegen Anne Koning, Henk Plessius en Bruno van Dunné naar hun visie en oplossingen.
Greenpeace heeft een rechtszaak aangespannen tegen de overheid. De milieuorganisatie wil dat het kabinet zich aan haar eigen regels houdt. GroenLinks-PvdA Europarlementariër Bas Eickhout acht de kans dat Greenpeace de zaak deze keer wint hoog in. Statenlid Peter Hermans zou ermee geholpen zijn; provincies kunnen dan eindelijk weer verder met de beleidsuitvoering. Tot die tijd is het zaak dat provincies hun contacten met de boeren en andere belanghebbenden warmhouden.
Het is slimmer om woningen te verduurzamen dan om elk jaar een bedrag uit te keren om energiearmoede te lijf te gaan. Dat concludeert TNO-onderzoeker Thomas Schuurman Hess in zijn studie naar de effecten van gemeentelijke steun bij energiearmoede. Gert Engelkens en Sjoerd Geissler werken daar al aan. De wethouders hebben maatregelen ontwikkeld om beter geïsoleerde en gasloze woningen voor iedereen bereikbaar te maken.
Alle gemeenten moeten tussen 2025 en 2028 zones hebben waarin bedrijfsvoertuigen die op diesel rijden taboe zijn. Groningen, Den Haag en Maastricht horen tot de dertig pionierende gemeenten. Daar gelden vanaf volgend jaar al zero-emissiezones. Voor sommige zzp érs is dat echt moeilijk. Joren van Veen, Janneke Holman en Anita van Ham hebben het over het nieuwe fenomeen en de oplossingen voor de kleine zelfstandige die in de knel dreigt te raken.