December is behalve de gezelligste maand van het jaar ook de maand van terugblikken op het jaar. De maand ook waarin we vaak concluderen: wat is het jaar toch snel om gegaan.
Dit jaar, 2024 is zo’n jaar: snel voorbij gegaan en wat is er veel gebeurd. Zijn we klaar met de clichés? Jawel, en je zult zien dat ze – oké, allerlaatste cliché – nog waar blijken te zijn ook. Ja, ook binnen het CLB.
Wat waren we overrompeld met het vertrek van Jacqueline Kalk. Voor de zomer kwam er een wethouderspost vrij in Hilversum, en na veertien jaar directeur van het CLB te zijn geweest is zij nu alweer bijna een half jaar aan het werk in en voor haar gemeente. Ook allrounder Sofie Kuilman maakte in de zomer bekend een andere functie te hebben. Zij werkt nu voor de gemeente Amsterdam op de afdeling wonen.
Gelukkig heeft het CLB na de zomer in Marjolein Nieuwdorp en Marije Schnabel twee enthousiaste opvolgers gevonden.
Marije Schnabel is onze nieuwe allround medewerker. Voor al je vragen kan je vanaf nu bij haar terecht. Marije is ook fractievoorzitter in Dordrecht, dus zij is bekend met de lokale politiek, mooi meegenomen!
Marjolein Nieuwdorp is per 1 december aan de slag als de nieuwe directeur van het CLB. Zij komt in een boeiende tijd, want 2025 is het laatste volle jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Dit is de laatste nieuwsbrief van 2024. De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt zondag 5 januari. Van 23 december tot en met 2 januari is het Centrum voor Lokaal Bestuur gesloten. Daarna staan we weer tot je dienst.
Voor nu, fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!
Lees- en luistertips
Voor bij de kerstboom hebben wij een aantal lees- en luistertips:
Marjolein Nieuwdorp, secretaris-directeur
Luistertip #1: ‘Waarom links steeds de verkiezingen verliest’, wat mij betreft verplichte kost voor iedere PvdA’er want vol interessante bespiegelingen en ideeën van Jesse Frederik die ook aanschuift bij de Linkse Revolte.
Luistertip #2: GONZO, de podcast waarin journalisten vertellen over dat ene verhaal in hun carrière dat hun altijd zal bijblijven. Vaak met interessante politieke onderwerpen: Ontvoering in de klerewereld (Teun van de Keuken), Hoe ambtenaren cruciale corona-adviezen beïnvloedden (Milena Holdert), De wolven van Drenthe(Petra Wijnsema) of gewoon voor de leuk: De val van de AD-oliebollentest (Eva Jinek).
Luistertip #3: Boeiende interviews in De top kijkt om met oud-bewindspersonen en -topambtenaren over hun ervaringen.
(Pssst, en de Guilty pleasure: Ook smullen dit jaar was de podcast O, o, De Mos over de Haagse corruptieaffaire)
Gert-Jan Leerink, projectmedewerker
Lees-/abonneertip #1: Als tegenwicht voor de politieke waan van de dag ben ik iedere week weer blij met de nieuwsbrief van De Tegentijd, ‘netwerk van veranderaars, verbinders en verbeelders.’
Kijktip #2: Megalopolis – Francis Ford Coppola, ‘Een briljante architect wil New York City herbouwen als een utopie na een verwoestende ramp, maar hij stuit op weerstand van de burgemeester, die blijft vasthouden aan de huidige status-quo.’ Prachtige film, nog het hele kerstreces te zien in alle filmtheaters.
Marije Schnabel, allround medewerker
Leestip #1: Ik ontvang eens in de zoveel tijd het tijdschrift van de Boekmanstichting, ‘het kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid’. Je kunt niet alleen meer te weten komen over de verschillende perspectieven inde cultuursector, het inspireert ook om tot concrete oplossingen in je eigen gemeente te komen.
Kijktip #2: Afgelopen herfst zag ik de documentaire The Eternal Memory van regisseur Maite Alberdi. Het Chileense echtpaar Augusto Góngora en Paulina Urrutia worden gedurende een aantal jaar gevolgd, nadat Góngora de diagnose Alzheimer krijgt. In de documentaire wordt de Chileense geschiedenis en de gruwelijke gevolgen van het Pinochet-bewind, die Gongura voor de publieke omroep aan de vergetelheid heeft onttrokken door ze nauwgezet te documenteren, geplaatst binnen de vraag: Wat betekent een leven nog als de herinneringen eraan langzaam maar onvermijdelijk verdwijnen?
Evelyne Lammerding, eindredacteur
Leestip #1: ‘De Marktconforme verzorgingsstaat’ is het debuut van Naomi Woltring waarin zij uitlegt hoe Nederland transformeert van een sociale verzorgingsstaat naar een maatschappij waarin het neoliberalisme de boventoon voert. Waar sociaal huren bijvoorbeeld nog heel gewoon was in 1980, maar waar een sociale huurwoning in 2010 schaars goed is. Hoe is het neoliberalisme in alle haarvaten van Nederland doorgedrongen? Naomi Woltring opent je ogen.
Leestip #2: voor als je ook wat romantiek wenst, ‘Juno en Legs’ van Karl Geary. Het boek is al even uit, maar wat een ontroerend en hard verhaal over opgroeien en het leven in een niet zo rijke Ierse wijk. Een meesterlijk verteld verhaal.
Luister-/kijktip #3: ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld.’ Sluit aan op Juno en Legs. Tim ’s Jongers weet behalve in zijn boek ook in video’s heel concreet en praktisch uit te leggen wat armoede precies met mensen doet. Hij weet je inzicht te geven en te raken. En wie armoede van dichtbij kent, voelt zich oprecht (h)erkend. Met zijn verhaal kan je ook de politieke arena in. Tim ‘S Jongers legt armoede uit aan mensen met geld – YouTube