Wat zou Tweede Kamerlid Lisa Westerveld doen als ze nu gemeenteraadslid met de portefeuille jeugdzorg was? Welke tien gouden tips heeft het Nederlands Jeugdinstituut voor nieuwe raadsleden? Hoe zit de jeugdzorg eigenlijk in elkaar, wat is de bedoeling van de Jeugdwet en hoe wordt jeugdzorg ingekocht?


Op deze en vele andere mogelijke vragen over jeugdzorg van nieuwe gemeenteraadsleden geeft de website www.ditisjeugdzorg.nl antwoord. Jeugdzorg Nederland maakte deze website speciaal voor gemeenteraadsleden. Voorzitter Hans Spigt: ‘Raadsleden zijn net geïnstalleerd en de portefeuilles verdeeld. Dit is het moment voor raadsleden om zich in te lezen in het veelomvattende dossier jeugdzorg. Met ditisjeugdzorg.nl helpen we ze een eind op weg.’

Veel gemeenteraadsleden vinden dat ze weinig grip krijgen op jeugdzorg, waardoor ze moeite hebben hun gemeentebestuur goed te controleren. Dat is zorgwekkend, want juist gemeenteraden aan zet zijn bij het vormgeven van het lokale jeugdzorgbeleid. Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, tevens oud-raadslid en oud-wethouder: ‘Met de website ditisjeugdzorg.nl willen we raadsleden helpen het jeugdzorgveld iets overzichtelijker te maken, zodat duidelijker wordt aan welke knoppen ze kunnen draaien’.

De wijze waarop de jeugdzorg is georganiseerd, verschilt per gemeente. ‘Dat maakt het zo moeilijk om een landelijke blauwdruk te maken van wat er moet gebeuren. De informatie op www.ditisjeugdzorg.nl daagt raadsleden uit om op onderzoek uit te gaan en vragen stellen over het jeugdbeleid in de eigen gemeente’, aldus Spigt.

Jeugdzorg Nederland nodigt de gemeenteraadsleden uit om in gesprek te gaan met jeugdzorgprofessionals, ouders, jongeren en bestuurders. Spigt: ‘Deze website helpt raadsleden op weg, maar uiteindelijk gaat het er om de lokale context en de specifieke knelpunten in de eigen gemeente te snappen, om die vervolgens ook aan te kunnen pakken’.