Lokaal Bestuur
‘Heeft u niets anders te doen?’

Wat hebben we grote stappen gemaakt, als het gaat om de emancipatie van vrouwen. Ook in de politiek. Tien vrouwelijke lijsttrekkers bij de komende verkiezingen, onder wie onze eigen Lilianne Ploumen, wat een luxe! Maar ook hier geldt: schijn bedriegt. Politiek, landelijk, provinciaal en lokaal, wordt nog steeds door mannen gedomineerd. Een vrouwelijke premier heeft het moderne en democratische Nederland nog nooit gehad. Seksisme tiert welig.

Vrouwelijke lijsttrekkers zoals Sigrid Kaag worden beschimpt met hatelijke hashtags (#kutkaag). In plaats van antwoord te geven op vragen, kleineert FvD-lijsttrekker Thierry Baudet zijn vrouwelijke ondervrager en breekt hij vervolgens quasi-verontwaardigd het interview af. What’s new? Twintig jaar geleden deed LPF-lijsttrekker Pim Fortuyn hetzelfde als het niet zijn kant opging. In 2002 riep hij journaliste Wouke van Scherrenburg op te gaan koken, in plaats van hem lastige vragen te stellen. Oftewel, heeft u niets anders te doen?

Precies hetzelfde hoorde in 1919 ook de sociaal-democrate Trijn Schoute-Leeuwerink toen zij als eerste vrouw in de gemeenteraad van Wormer kwam. Ze was gekozen door mannen, want zélf stemmen mochten vrouwen toen nog niet.

Vandaag is het weer Internationale Vrouwendag en de verkiezingen zijn in aantocht. Voor historicus en oud-CLB-medewerker Jan de Roos reden om een duik in het lokale verleden te nemen. Hij schreef een artikel over de eerste vrouwen die honderd jaar geleden de raadszalen betraden. In plaats van een hartelijk welkom was er voor deze pioniers vaak een ijzig stilzwijgen.

Je kan het artikel hieronder downloaden.