Lokaal Bestuur
Zomervakantie

Elke maand legt Lokaal Bestuur een stelling aan je voor. Deze keer is dat:
De zomervakantie is voor politici en volksvertegenwoordigers een mooi moment om zich te ontwikkelen via scholing of stage.

willem minderhoutWillem Minderhout, Statenlid Zuid-Holland
Als vers Statenlid ga ik binnenkort mijn eerste reces in. Moet ik een stage lopen of een cursus volgen? Ik heb er nog niet echt over nagedacht. Als docent moet ik eerst nog honderden tentamens en een aantal scripties beoordelen. Daarna gaan we verhuizen en we willen natuurlijk ook nog wel even op vakantie. Toen ik nog voor de Tweede Kamerfractie werkte, planden we allerlei werkbezoeken in het reces. Bovendien kwamen we eindelijk eens toe aan het schrijven van die belangrijke notitie. Als gemeenteraadslid of Statenlid is de politiek een uit de hand gelopen hobby. Het reces wil ik aangrijpen om eens goed in kaart te brengen wat er allemaal speelt op de onderwerpen waar ik woordvoerder van ben en wie ik daar binnen en buiten de partij allemaal bij nodig heb. Ook wil ik een werkplan maken. Wat wil ik over vier jaar bereikt, of in ieder geval geprobeerd, hebben?

Marieke van Duijn, Statenlid Noord-Hollandmarieke duijn2
Als het goed is, ontwikkel je je iedere dag. En omdat de politieke ‘jachtigheid’ wat minder is in de zomervakantie, biedt deze periode een mooie kans om wat meer praktijk ervaring op te doen. En dan natuurlijk het liefst op het strand van Curaçao… Oh wacht, ik bedoel natuurlijk Noord-Holland, de provincie waar ik, sinds maart dit jaar, de eer heb Statenlid te zijn voor de PvdA! Als woordvoerder mobiliteit reis ik het hele jaar door al veel met OV en fiets door de provincie. Maar in de zomer heb je natuurlijk net wat meer tijd om stil te staan bij alle knelpunten en de mensen die hier last van hebben. Dus ga ik – waar mogelijk – graag in op de uitnodigingen voor werkbezoeken en stages, bijvoorbeeld bij een media- of OV-organisatie. Op die manier leer ik van ervaringsdeskundigen meer over de provinciale politiek. Maar mocht de ‘zomer’ in Noord-Holland zo blijven, dan sla ik een stage op Curaçao natuurlijk niet af… 

rainer kerstenRainer Kersten, wethouder Vaals
Het zomerreces lijkt mij inderdaad hét moment in het jaar dat een bestuurder zich verder kan ontwikkelen. Voor mij is dit de eerste zomer als wethouder. Ik ben zeker van plan om me verder te verdiepen in de verschillende dossiers binnen mijn portefeuille, ik heb immers nog veel te leren. Aan concrete scholing denk ik op dit moment nog niet. Ik beperk mij tot werkbezoeken en/of stages, waarvoor ik meer tijd uittrek dan ik buiten het zomerreces kan doen. Ik ben het dus eens met de stelling, al zal ik deze zomer voor het eerst ervaren of dit daadwerkelijk het geval is.

 

Hans Nijhof, wethouder Amerongenhans nijhof
De zomer is zeker een mooi moment om, in relatieve rust, verder te kijken dan het gewone werk. Ik heb een wekelijks spreekuur waar inwoners komen die vragen hebben over zorg en ondersteuning. De vragen en opmerkingen die ik tijdens dit spreekuur krijg, handelen we zo snel mogelijk af.  Deze zomer ga ik de inwoners die het afgelopen jaar op mijn spreekuur zijn geweest opzoeken om verder te praten over hun ervaringen. Een soort realitycheck of het beleid dat wij bedacht hebben overeenkomt met de realiteit. Maar ik kijk ook uit naar een dag bij de sociale dienst, het werkgeversservicepunt en het dagje dat ik mee ga lopen met de medewerkers bij de sociale werkvoorziening. Maar het is ook zomervakantie, dus ik wil ook een beetje kunnen nietsen en dagdromen, wat ik dan nadenken noem.

peter doelderPeter de Doelder, fractievoorzitter Middelburg
Door de zomer valt er een gat in het vergaderrooster. Paniek? Is mijn partner er voldoende op voorbereid dat ik de komende tijd iedere avond thuis zal zijn?
Ik kijk altijd een beetje uit naar de zomerperiode: komkommernieuws, rust en een moment om afstand te nemen van de dagelijkse gekte. Er is tijd om je eens te verdiepen in een stukje geschiedenis, een biografie te lezen en je te bedenken waar we het ook alweer allemaal voor doen. Ieder mens heeft dit nodig. De batterij moet weer opgeladen worden om goed gevoed het najaar in te gaan. Waar kun je dit het beste doen? In Zeeland natuurlijk…

Josan Meijers, gedeputeerde Gelderlandjosan
Werkbezoeken in de zomervakantie: een prima idee. Ook in de rest van het jaar trouwens! Het helpt mij om zichtbaar te zijn en midden in de maatschappij te staan. Kennelijk denken partijgenoten er ook zo over, want veel collega’s gingen afgelopen jaar in op onze Gelderse uitnodigingen. Zo ontmoette ik Lutz in park Lingezegen, Lilian in het modekwartier in Arnhem, John en Henk op een fruitbedrijf in Appeltern en Yasemin in gesprek in Nijmegen. Inspiratie opdoen, mensen ontmoeten, leren over vraagstukken, slimme ideeën bekijken, horen wat er leeft onder de inwoners. Waar zal ik deze zomer eens heen gaan, behalve naar de Schotse Outer Hebrides? 

Foto: Harriët van Domselaar