Elke maand legt Lokaal Bestuur een stelling aan je voor. Deze keer is dat: Ook sociale huurders moeten de mogelijkheid krijgen mee te profiteren van Airbnb.
Maarten van der Laan, raadslid in Groningen
Er bestaan volgens mij geen doorslaggevende argumenten om huurders van sociale huurwoningen het recht te ontzeggen om via Airbnb hun woning te verhuren. De redenering dat een publiek gefinancierde woning niet zomaar als extra inkomstenbron voor de huurder gebruikt mag worden, moet uiteraard serieus genomen worden.
Tegelijkertijd bestaat er niet zoiets als een scheiding tussen publiek- en privaat gefinancierde woningen. Als de eigenaar zijn koopwoning verhuurt, maakt de huurder nog altijd gebruik van publiek gefinancierde voorzieningen zoals wegen en het riool.
Bovendien wordt de huidige koopsector nog altijd hevig gesubsidieerd door middel van de hypotheekrenteaftrek. Koopwoningen financieren we dus evengoed uit publieke middelen.
Carry Cramer, fractievoorzitter in Noordwijk
In onze gemeente Noordwijk worden al jarenlang huizen verhuurd aan toeristen. Vooral in de periode van bloeiende bollenvelden en in het strandseizoen. In deze hoogtijdagen zien we overal borden met Bed und Frühstuck en Zomerhuisjes te huur.
Voor veel inwoners is het een bron van inkomsten en voor toeristen die minder geld uit kunnen geven is het erg betaalbaar. Maar tegelijkertijd zorgt het ook voor concurrentie richting de Noordwijkse hotels en pensions.
De Noordwijkse woningcorporatie kent haar eigen regelgeving. Verhuren mag niet! Huurders en corporaties zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de huurcontracten. Als ze iets willen veranderen, zullen huurders in overleg moeten treden met de corporatie. Dat geldt trouwens ook voor mensen met een koopwoning. Veel hypotheekverstrekkers zijn niet happig op het verhuren van de woning.
Ik zie niet direct in wat de rol van de burgemeester of de gemeente daarin is. In hoeverre heeft een burgemeester invloed op de regels die woningcorporaties hanteren? En wat betekent dit voor de positie van de corporaties?
Maar misschien krijgt de Amsterdamse burgemeester Van der Laan (hij pleitte vorige week vóór het openstellen van sociale huurwoningen voor Airbnb-gasten, red.)het voor elkaar. In dat geval lukt het hem misschien ook om corporaties meer huizen te laten bouwen. Dat zou pas echt mooi zijn.
Bulent Isik, raadslid in Utrecht
Als sociaaldemocraat begrijp ik heel goed wat burgemeester van der Laan wil: de sociale en economische situatie van huurders verbeteren door ook hen te laten profiteren van het toerisme in de stad. Wie kan daar nou op tegen zijn?
Alleen moet je altijd kijken of zo’n voorstel administratief en volgens de huidige juridische regels van een huurcontract uitvoerbaar is. Volgens mij is dit niet het geval. Zo heeft het consequenties voor de huurtoeslag van mensen die door Airbnb ineens zzp’er worden.
Daarnaast is het de vraag of het schaarse aantal woningen moet worden gebruikt als marktproduct. Mijn antwoord is nee. Het probleem dat er te veel toeristen zijn en te weinig slaapplaatsen zal de burgemeester op een andere manier moeten oplossen.
Pim van Kampen, raadslid in Middelburg
Het is een aantrekkelijk idee voor huurders. Wie een huis in een gewilde buurt heeft, kan in een dag of vijf de huur terugverdienen. Daarom ben ik tegen: als je al huurtoeslag ontvangt, kan het toch niet zo zijn dat je verdient aan je huis?
Daarnaast is het wel erg verleidelijk om weer bij je moeder in te trekken en je huis te huur te zetten via Airbnb. Denk bovendien eens aan de overlast die buren ondervinden wanneer (dronken) toeristen vakantie vieren. Sociale huurwoningen zijn vaak toch al dicht op elkaar gebouwd.
Anita van Ham, raadslid in Maastricht
Zelf heb ik al diverse keren van Airbnb gebruik gemaakt. In Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland en zelfs Amerika. Mijn ervaringen zijn louter positief. Voor de stad is het een mooi visitekaartje en geeft het een economische impuls. Bewoners zelf kunnen hun woning op een gezellige, en ook lucratieve wijze delen. Dit alles via een goed georganiseerde website met duidelijke voorwaarden voor iedereen. Alle mensen die daarmee hun inkomen kunnen en willen verruimen, moeten die kans krijgen. Er is vraag naar luxe én naar betaalbare logies.
Maar ik kan me ook voorstellen dat corporaties en andere verhuurders het als een risico zien. Zij hebben immers alleen met de huurders een overeenkomst en weten niet precies wat ze in huis halen.
Toch vind ik het een goed idee om het uit te proberen. Het concept is populair en het werkt goed, dus waarom niet?
Afbeelding: Hollandse Hoogte/Berlinda van Dam