Lokaal Bestuur
Tocht door de woestijn is begonnen

Meer weelde voor de top, een kariger bestaan voor de mensen aan de onderkant. Een meerderheid wilde rechts en Nederland kreeg rechts. Maar wat betekent het regeerakkoord lokaal? 

208 dagen. Meer dan een half jaar hebben we er op moeten wachten, maar sinds dinsdag weten we wat de vier onderhandelende partijen van plan zijn. En dat valt vaak niet mee: het btw-tarief van de dagelijkse boodschappen omhoog van 6 naar 9%, de multinationals er € 4,4 miljard bij, de hoogste schijf van de inkomstenbelasting verlaagd en de Wet normering topinkomens niet uitgebreid. 

Ook als we naar het culturele verhaal kijken, lijkt het de verkeerde kant op te gaan. Wilders zat weliswaar niet aan tafel, maar werd wel gehoord. Het Wilhelmus lekte al uit, maar veel ernstiger is dat er blijkbaar twee soorten Nederlanders bestaan: de normale en abnormale. Wie precies normaal zijn, weten we niet. Maar de abnormalen worden expliciet benoemd: vluchtelingen hebben geen recht op rechtsbijstand, statushouders moeten twee jaar wachten tot ze recht hebben op sociale voorzieningen en Nederlanders met een dubbel paspoort moeten er één inleveren: ‘Het Nederlanderschap is iets om trots op te zijn en wat je moet verdienen.’

Lokaal Bestuur vroeg Marnix NorderJoyce LangenackerHans SpigtRinda den BestenLambert VerheijenPaul DeplaMarijn van Ballegooijen, Jacqueline Kalk & Fleur Imming naar hun mening over de onderwerpen die er lokaal toe doen. 

Afbeelding: Peter Hilz | Hollandse Hoogte