Column
Op de bank met de wethouder Foto: Patricia Rehe, Hollandse Hoogte | ANP

Op een doorsnee werkdag gaat het bij mij als wethouder vaak over het hier en nu: leerlingenvervoer, passende zorg voor wie dat nodig heeft, de gemeente Berkelland toegankelijk voor iedereen… Het is goed om ook verder vooruit te kijken.

Sinds kort staat in ons gemeentehuis de Achterhoekbank. Iedereen kan er even komen zitten en met elkaar praten. De bank hoort bij de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’.

In mijn werk ontmoet ik mensen van alle leeftijden en achtergronden. Velen van hen worstelen met vragen over hun toekomst: over ouder worden, het laatste stuk van hun leven, het verstrijken van de tijd en alle veranderingen die dat met zich meebrengt. Wat is een waardig leven, ook als onze gezondheid ons in de steek laat? Hoe zorgen we dat onze kinderen en kleinkinderen het beter hebben? Welke zorg hebben we straks nodig? Hoe willen we wonen, in wat voor huizen, en hoe kunnen we als familieleden of buren elkaar helpen?

Zulke vragen moeten we als lokale bestuurders serieus nemen en beantwoorden. Daarom vind ik het fantastisch hoe de campagne ‘Praat vandaag over morgen’ mensen prikkelt om onderling én met de gemeente op de bank het gesprek aan te gaan. Die gesprekken zouden anders misschien niet gevoerd zijn, of zijn uitgesteld tot het te laat was. Dat terwijl het zo belangrijk is om het te hebben over onze keuzes voor de toekomst van onszelf en onze gemeenschap.

In onze regio hebben gemeenten een bankje in de kleuren van de Achterhoekse vlag. De onze staat nu in de hal van het gemeentehuis van Berkelland, naast de balie. Laatst zat ik daar, naast een vrouw uit Eibergen van ongeveer mijn leeftijd. Haar ouders zijn nu gezond en nog heel actief, maar ze maakte zich zorgen over de jaren die gaan komen. Zou de gezondheidszorg betaalbaar blijven? Haar oudste zoon was net gaan studeren en wil als hij klaar is graag blijven wonen en werken in zijn geboortedorp. Maar zou hij er ooit een huis kunnen kopen? ‘Het voelt alsof er nooit tijd is om echt te praten en naar oplossingen te zoeken,’ zei ze.

Ik vertelde haar hoe ik zelf heb ervaren hoe belangrijk het is om op tijd met elkaar te praten. Mijn vader werd ernstig ziek, en we kwamen er als gezin achter hoe moeilijk beslissingen zijn als de tijd dringt en emoties hoog oplopen. Gelukkig had hij jaren eerder al met ons gesproken over zijn wensen in het geval hij ooit niet meer over zijn leven zou kunnen beslissen. Daardoor konden wij in die moeilijke periode de voor hem juiste keuzes maken. Maar ik besefte toen ook dat die moedige stap om zulke dingen te bespreken voor veel mensen helemaal niet vanzelfsprekend is.

Staat er in jouw gemeente al een bank? Ik vind het mooie taak voor ons, als politici en bestuurders, om met inwoners het gesprek te openen. Zo’n bank mag een tijdlang in het gemeentehuis staan. Maar laten we hem vooral ook vaak neerzetten op een markt, in een wijk, in een park, in een speeltuin, bij een bushalte of bij een zorgcentrum. Zo kunnen we inwoners helpen om ook zelf weer met anderen, jongeren en ouderen, te spreken over de toekomst, waar die ons ook zal brengen.

Betsy Wormgoor is wethouder in de gemeente Berkelland en schrijft de komende periode regelmatig een column voor Lokaal Bestuur