Lokaal Bestuur
Lijsttrekkers: Na de dreun strijdbaar voorwaarts!

De klap kwam hard aan, afgelopen woensdag. De PvdA verloor in alle provincies. In Zuid-Holland en Groningen werd ze zelfs gehalveerd.  Nergens zijn de sociaaldemocraten meer de grootste partij. Van de 107 Statenleden zijn er nog maar 63 over. Inmiddels zijn de 12 lijsttrekkers weer opgekrabbeld.  Lokaal Bestuur vroeg hun om op de verkiezingsuitslag te reflecteren en te vertellen hoe het nu verder moet. ‘We vegen de scherven bij elkaar en gaan strijdbaar voorwaarts, onder het motto Kop d’r veur.’

twaalf lijsttrekkers ben de reuBEN DE REU (64)
ZEELAND
Van 7 naar 4 zetels

Ook in Zeeland zijn we erg teleurgesteld. Van 7 zetels terug naar 4 zetels.  Waren we in 2011 met de VVD de grootste partij,nu zijn we een middenmoter met onder meer  de SP (die overigens meer stemmen trok dan wij).De uitslag is des te wranger, omdat onze coalitiepartners sterk wonnen (SGP, die altijd wint bij lage opkomst), gelijk bleven (CDA) of weinig verloren (VVD).We beschouwen de uitslag dan ook niet als ‘afrekenen met het huidige college’ (zoals de SP roept), maar – net- zoals in het hele land – , een afrekening van de  kiezer met de PvdA in het kabinet.Ik schat in, dat deze verkiezingen voor ons een half jaar te vroeg kwamen. Deze zomer zal waarschijnlijk blijken dat het kabinetsbeleid ook goed uitpakt voor de PvdA-kiezers. Het is dan ook belangrijk dat de PvdA met de VVD het kabinetsbeleid voltooit, inclusief nieuwe belastingwetgeving.En wij zullen ons ongetwijfeld melden om weer deel uit te maken van het college.

twaalf lijsttrekkers eric geurtsERIC GEURTS (44)
LIMBURG
Van 6 naar 4 zetels

We hebben een dreun gekregen. De PvdA Limburg verliest 2 van haar 6 zetels. Gelukkig blijven we nog groot genoeg om een rol te spelen in de provinciale politiek. Als lijsttrekker kwam ik van buiten de provinciale politiek. Ik ben bij veel afdelingen op bezoek geweest en heb gemerkt dat ze het moeilijk hebben. We moeten deze basis gaan herstellen. Zonder basis geen partij.Den Haag moet de komende maanden een vertaling proberen te maken in haar beleid van wat al die PvdA’ers de afgelopen maanden op straat hebben gehoord. We hebben nog veel sympathie bij mensen die we op straat zijn tegengekomen. Maar deze mensen hebben dit keer niet op ons gestemd omdat ze zich niet herkennen in het landelijk beleid.

twaalf lijsttrekkers ron hillebrandRON HILLEBRAND (54)
ZUID-HOLLAND
Van 10 naar 5 zetels

Ik ben teleurgesteld over het resultaat. Extra jammer is dat een zesde zetel net verloren ging, doordat ChristenUnie en SGP in tegenstelling tot de vorige verkiezingen een lijstverbinding met het CDA hadden. Hoewel de fractie van ChristenUnie/SGP beduidend minder stemmen kreeg, haalde zij daardoor wel zes zetels. Inmiddels is de knop echter omgezet bij ons. We hebben een goede eerste fractievergadering gehad en gaan strijdbaar en met nieuwe energie de toekomst tegemoet. We zullen nog beter de verbinding met de inwoners van de provincie gaan leggen.

twaalf lijsttrekkers rob van muilekomROB VAN MUILEKOM (56)
UTRECHT
Van 7 naar 5 zetels

Verloren, maar toch tevreden. Ik baal dat we 2 zetels verloren hebben maar met 5 zetels doen we er nog toe. We zijn de 4e partij geworden en hebben de SP, PVV en GroenLinks achter ons gelaten. We hebben intensief campagne gevoerd op straat en huiskamerbijeenkomsten en veel debatten gehad. Op onze site werkenaanutrecht.nl hebben we de afgelopen weken 15.000 unieke bezoekers gehad. Na 4 jaar oppositie willen we weer verantwoordelijkheid dragen voor het bestuur. We gaan voor meer banen, voldoende betaalbare woningen, schone energie, OV en fiets en een  aantrekkelijk en toegankelijk buitengebied.

 

twaalf lijsttrekkers william moorlagWILLIAM MOORLAG (54)
GRONINGEN
Van 12 naar 6 zetels

De halvering van de PvdA in Groningen is een bittere teleurstelling. De woede, frustratie en het ongenoegen over de gaswinning hebben het verlies extra groot gemaakt. We hebben nog maar 6 zetels en voor het eerst in bijna 100 jaar zijn we niet de grootste, maar de tweede partij, na de winnaar SP.
De nieuwe, getalenteerde fractie in Groningen gaat zijn stinkende best doen om vanuit onze idealen zoveel mogelijk van het PvdA-programma te realiseren. We vegen de scherven bij elkaar en gaan moedig en strijdbaar voorwaarts, onder het motto ‘Kop d’r veur’.

peter pels2PETER PELS (40)
FLEVOLAND
Van 6 naar 3 zetels

In Flevoland haalde de PvdA 8,7 procent van de stemmen, bijna een halvering ten opzichte van 2011 (16 procent). De teleurstelling was groot. We kwamen uiteindelijk uit op 3 zetels. Voor de vierde zetel kwamen we 5 stemmen tekort. Die ging naar de SP. De bestaande coalitie van VVD-PvdA-CDA/CU heeft in de nieuwe Staten geen meerderheid. Om een college zonder de PVV te kunnen vormen zijn minimaal 5 partijen nodig. Zowel D66 als de PvdA hebben daarvoor goede papieren. Gezien onze beperkte omvang wil de PvdA niet als enige linkse partij in een centrum-rechts college stappen. We zoeken daarom samenwerking met andere linkse partijen (GL of de SP). We hebben een sterke fractie. en gaan ons – in de coalitie of de oppositie – keihard inzetten voor de kiezers die ons hun vertrouwen hebben gegeven!

twaalf lijsttrekkers jannewietske de vriesJANNEWIETSKE DE VRIES  (53)
FRYSLÂN
Van 11 naar 7 zetels

 De verkiezingsuitslag heeft ons erg geraakt. Er is in Fryslân landelijk gestemd en dat maakt dat we niet beloond zijn voor de goede resultaten van de afgelopen periode. Toch zetten we er met elkaar de schouders onder om er ook in deze situatie weer het beste van de te maken voor onze provincie en de PvdA. We moeten ook niet vergeten dat we maar twee zetels minder hebben dan de grootste partij in Fryslân (het CDA). We doen er nog steeds toe en zijn beslist niet verslagen!

twaalf lijsttrekkers tijs de breeTIJS DE BREE (37)
OVERIJSSEL
Van 9 naar 5 zetels

 Twee dagen na de verkiezingsavond is de PvdA Overijssel weer opgekrabbeld. De dreun was stevig, van 9 zetels zijn we teruggevallen naar 5 zetels. We zagen de laatste tijd dat het met Overijssel de goede kant op ging. De woningmarkt herstelde en er is een bescheiden economische groei. De verkiezingen kwamen te vroeg of de resultaten te laat, het zij zo.

De PvdA is dankzij ca. 46.000 kiezers de vierde partij. Met 500 stemmen achterstand op de SP moeten we ook het CDA en de VVD voor ons laten.  Er is nu een complex politiek speelveld. Het CDA is met 11 zetels veruit de grootste partij, daarna volgt een middenveld met 6 partijen; met elk ongeveer 5 zetels (het zetelaantal varieert van 4 tot 6). De zittende coalitie (CDA/VVD/CU/SGP) heeft haar marginale meerderheid (24:23) verloren. Er zijn heel veel coalities mogelijk. De kansrijke coalities zijn preciesop één hand te tellen. Dat vraagt om nu om een goed doordachte strategie. Essentieel is daarbij natuurlijk: kunnen we het beleid in Overijssel bijsturen? De tijd zal het leren.

twaalf lijsttrekkers tjeerd talsmaTJEERD TALSMA (64)
NOORD-HOLLAND
Van 11 naar 7 zetels

Wat werd gevreesd, is gedeeltelijk uitgekomen. We hebben in Noord-Holland meer dan een derde van de zetels verloren en dat is teleurstellend. Het positieve is dat we met 7 zetels de derde partij zijn en dus nog steeds meetellen. Binnenkort starten de onderhandelingen voor de collegevorming. We gaan proberen daarin weer een rol te spelen.

 

twaalf lijsttrekkers stijn smeuldersSTIJN SMEULDERS (29)
BRABANT
Van 7 naar 4 zetels

De PvdA heeft in Brabant 3 van de 7 zetels verloren. Verliezen doet pijn, maar de nederlaag kwam natuurlijk niet onverwacht. Relatief gezien hebben we het in Brabant best aardig gedaan. Op de uitslagenavond stonden we zelfs lange tijd op 5 zetels, maar helaas ging de restzetel uiteindelijk naar GroenLinks. Toch kijken we met een goed gevoel terug op onze Brabantse campagne. De sfeer was goed en de afdelingen hebben enorm hard gewerkt. We hebben veel media-aandacht gekregen en onze digitale campagne was sterk. We zijn kleiner dan voorheen, maar gaan met goede moed weer aan de slag.

 

twaalf lijsttrekkers ard van der tuukARD VAN DER TUUK (46)
DRENTHE
Van 12 naar 7 zetels

De 11 door RTV Drenthe voorspelde zetels kwamen er niet. We zakten, ondanks een mooie campagne, van 12 naar 7 en volgden het landelijke PvdA-beeld. Onze coalitie met de VVD (2 zetels verlies) verloor zijn meerderheid. De VVD versloeg ons met 149 stemmen verschil en start nu de onderhandelingen. Voor een meerderheid zijn 4 partijen nodig. Wij denken nog steeds het verschil te kunnen maken als het gaat om werk en toekomst, juist ook in de gebieden met lage inkomens en weinig werk waar we verloren aan SP en 50Plus. Ook in de gebieden waar met rijksdoorzettingsmacht windmolens komen (daar verloren we  aan de PVV en Sterk Lokaal). We werkenzelf hard aan herstel, maar hebben daar ook de hele PvdA bij nodig!

twaalf_lijsttrekkers_peter_kerris.jpgPETER KERRIS (29)
GELDERLAND
Van 9 naar 6 zetels

Het zijn moeilijke tijden voor de PvdA. Ook in Gelderland is de uitslag pittig. Toch ben ik ook ontzettend trots. We hebben een prachtige campagne achter de rug die ons door heel Gelderland gebracht heeft. Ik ben trots op onze mensen, onze ideeën en onze strijdvaardigheid, ook in moeilijke tijden. Ondanks de slechte uitslag gaan we er met volle energie tegenaan. We willen ons karwei afmaken, ook in Gelderland. Wij zetten onze schouders eronder en gaan ons ook de komende jaren inzetten voor een sociaal Gelderland waar iedereen meedoet en niemand achterblijft.