18 januari overleed PvdA-raadslid Dries Veltkamp, een van de meest markante mensen op Texel. Afgetrapte sloffen, een Pipobroek, verwaaide baard, een stoffig brilletje. Een rebel met een gouden hart en met levensmotto’s, die het beginselprogramma van de PvdA zouden kunnen vormen.

Wanneer ben je een echte Texelaar? Niet per se als je overgrootouders van moederskant er geboren zijn, maar ‘als je je lekker bemoeit met de gang van zaken op het eiland,’ vond Dries.

En bemoeien, dat deed hij, in de meest positieve zin van het woord. Van de voetbalclub, de ondernemersvereniging tot aan de club voor motor- en autocross, en de laatste 8 jaar ook als raadslid van de PvdA. Daarnaast stond zijn huis letterlijk open voor mensen die om welke reden dan ook onderdak en steun nodig hadden. Zijn echtgenote Mary is net zo actief, bijvoorbeeld via Stichting Kerk en Minima. Dries speelde elk jaar met zijn broers straatvoorstellingen tijdens Ouwe Sunderklaas, bakte bakken vol met sliptongetjes voor wie maar wilde, en had een enorme drive om het onmogelijke mogelijk te maken. In de checklist Hoe-vind-ik-nieuwe-lokale-PvdA-talenten zouden alle voorwaarden zijn afgevinkt.

Na de verkoop van zijn goedlopende installatiebedrijf twintig jaar geleden bleef Dries elke dag aan het werk, ‘op de bouw’ of als vrijwilliger. Over politiek was hij eerst sceptisch, maar daar was al snel weinig meer van te merken. Om de haverklap liet hij weten, dat hij als raadslid niet had verwacht zoveel te kunnen betekenen voor alle Texelaars. Twee keer werd Dries met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Nadat de PvdA een jaar terug deel werd van de coalitie vervulde hij met trots de rol van fractievoorzitter. Ook in de samenwerkingsverbanden van de Waddeneilanden en de Noordkop liet hij een niet uit te wissen indruk achter.

Dries was nog lang niet klaar, schreef op zijn sterfbed nog een blog over meer woningbouw op het eiland. Zijn wens was om toch op de kieslijst te blijven staan en de verkiezingen mee te maken. Het heeft niet zo mogen zijn. Wie gaat nu de visjes bakken op het PvdA Midzomerzomerfeest?

Dries Veltkamp werd 69 jaar.

 

Eric Hercules

Voorzitter afdeling PvdA Pro Texel