Column
Column Jacqueline: Verlos Thierry van Thierry

kalkkleinPrachtige emoties, eloquente volzinnen, onbegrip én onmacht, alles kwam voorbij deze week. Minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken had het namelijk gewaagd om het Forum voor Democratie een bedreiging voor de kernwaarden van de democratie te noemen. Een boude uitspraak van de minister. En dat pikte Thierry niet. Daarom toog het Kamerlid naar de politie om aangifte te doen.

Echt, Thierry stond perplex. De hele toespraak kwam neer op ondermijning. Demonisering zelfs en dat in een week waarin hij het al zo moeilijk had met twee kwaadsprekende partijgenoten. Zij vroegen om meer interne democratie en werden meteen uit de partij gekieperd. En toch moest je wel medelijden krijgen. Hoe die daar met glanzende ogen en opgetrokken wenkbrauwen de pers te woord stond. Een man die zijn kwetsbaarheid toont en je met trouwe puppy ogen aankijkt: wiens hart smelt dan niet?

En dat is nu net het probleem met Thierry en zijn soort. Het zijn charmante persoonlijkheden die op geraffineerde wijze het vertrouwen van een trouwe achterban weten te winnen. Met een heel arsenaal aan sociale beïnvloedingstechnieken de zaken zo verdraaien dat zij er als de held uitkomen. Met ‘demonisering’ verwijst hij natuurlijk naar zijn voorganger Pim Fortuyn en waarschuwt hij het volk dat hem ook iets zal overkomen als het ‘demoniseren’ doorgaat.

Door de speech van Ollongren als ondermijnend te omschrijven, weet hij bovendien de actualiteit naar zijn hand te zetten. Ondermijning van de rechtsstaat is de laatste tijd immers een veelbesproken thema. Sla een krant open en je leest er over. Thierry zegt nu dat zelfs de minister (en het partijkartel) de rechtsstaat ondermijnd. Alleen het volk kan hem nog van de grote boze buitenwereld redden. En dan vergeet ik nog helemaal het relletje met Theo die alleen om het opsteken van een sigaret vervolgd dreigt te worden.

Het is het type gedrag dat je ook vaak bij oplichters ziet. De oplichter doet alsof hij empathisch is, maar handelt vooral uit eigen belang. Hij haakt in op de angsten van mensen, gebruikt deze om een band te creëren en weet met de nodige verdraaiingen en drogredeneringen zijn publiek te bespelen. Een gedeelte van de overtuigingskracht zit hem erin dat de oplichter vaak ook in zijn eigen verhaal gaat geloven. En als hijzelf er al in trapt, is het niet gek dat iedereen dat kan doen.

Oplichters ontmaskeren is een vak apart. Eigenlijk is er maar één iemand die ons kan redden. Mensen die dat bijvoorbeeld wekelijks in hun televisieprogramma doen. Dus hierbij een oproep aan Alberto Stegeman: ga undercover en toon ons wie Thierry werkelijk is.

Alleen jij kunt ons redden. 

 

Afbeelding: Herman Wouters | Hollandse Hoogte