Column
Column Jacqueline: Trap er niet in

kalkklein‘Trap er niet in!’ Hoe vaak hoor je dat wel niet in deze periode? Vaak met de toevoeging ‘beste mensen’ en altijd op een toon van morele verontwaardiging. Normaal gesproken gaan op zo’n moment bij mij de alarmbellen rinkelen. Er moet toch wel heel wat aan de hand zijn. Men probeert je immers te behoeden voor een grote fout.

Tunahan #trapernietin Kuzu heeft de aftrap gegeven. Op het moment, dat er een onwelgevallig stuk in de media verschijnt, wordt de trukendoos geopend: geloof de ‘foute’ verslaggeving van de ‘mainstream’-media (MSM) niet. Dus toen NRC berichtte over de trollende nepprofielen van DENK kwamen er geen excuses, maar smoesjes en ontkenningen. Het waren overijverige jochies, en bovendien heeft de NRC het alweer op DENK gemunt.

Over de NRC gesproken. Ene Ewald Engelen, nummer 10 op de lijst van de PvdD, waarschuwde daar tegen de doorrekeningen van het CPB en kreeg prompt steun uit onverwachte hoek. Want ook Geert vond dat hele financieel onderbouwen van plannen maar niks: trap er niet in! Op zijn beurt waarschuwt Pechtold (terecht) voor een bewerkte foto van Geert en zo blijft de ‘trap er niet in’-carrousel maar draaien. Met de zoveelste ophef over de bonnetjes van Teeven als voorlopig laatste hoogtepunt: wie trapt er nog in Rutte?

Nu hoort dat waarschuwen voor de ander bij de campagne. Maar is het niet vooral een brevet van onvermogen? In plaats van je idealen te verdedigen probeer je de ander in diskrediet te brengen en voed je het onbehagen. Vooral ook, omdat het wel lijkt of iedereen, en niet alleen DENK en Wilders, deze waarschuwing de wereld in slingert. Een riskante strategie in deze tijden van nepnieuws en trollende provocateurs.

En dan hebben we het alleen nog maar over Nederland. Terwijl er in de grote boze buitenwereld toch ook wel wat aan de hand is. Een Amerikaanse president, die oprecht in zijn eigen leugens gelooft en wiens enige missie het in diskrediet brengen van de kritische media (‘fake news’) lijkt; een Turkse ambtgenoot, die in rap tempo de seculiere nalatenschap van Atatürk afbreekt, een burgeroorlog uitlokt met de Koerden en de Turkse vrouw het liefst gesluierd achter het aanrecht ziet; en dan is er nog Poetin, die met ontbloot bovenlijf vanaf zijn Budjonny-paard Harry van B. en Thierry B. bij het referendum voor zijn karretje spande, de verkiezingen in de Verenigde Staten  manipuleerde en hier in Europa hetzelfde dreigt te doen.

Trap er niet, zij zijn de echt gevaarlijke mannen. 

 

Afbeelding: Hilz & Verhoeff | Hollandse Hoogte