Column
Column Jacqueline: Saai, eentonig en ongelooflijk slaapverwekkend

kalkklein.jpgSaai. Veel verder kom je niet als je iets over de onderhandelingen wil schrijven. Saai, eentonig en ongelooflijk slaapverwekkend. De Volkskrant noemt het ‘geruststellend kneuterig’. Of dat zo is, vraag ik me af. Sybrand die het gedrag van Alexander ‘ondermijnend’ noemt, erg gezellig klinkt het niet. Het is ook typisch zo’n uitspraak die een kabinet – mocht dat er komen – blijft achtervolgen. Verzuurde verhoudingen voordat ze begonnen zijn.

Gelukkig is daar Jesse. Die heeft de afgelopen dagen ‘mooie gesprekken’ gevoerd. Als enige kijkt hij elkaar dag weer net wat blijer. En met reden: hij mag weer aanschuiven. Of daar ook wat moois uitkomt, weten we niet. Zou zomaar kunnen. De vorige keer lag er ook ‘ineens’ een regeerakkoord. Tot die tijd is er vooral mist en kunnen we alleen afgaan op nietszeggende berichten en veelzeggende lichaamstaal. We wachten af.

In de Tweede Kamer is het ondertussen een beetje een gekke tijd. Er gebeurt van alles en toch ook weer niet. Het kabinet is demissionair, maar tegelijkertijd is de parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies met haar werk begonnen. Behoorlijk ingewikkelde en taaie materie, waar alleen de financiële diehards de vinger op kunnen leggen. Terwijl het in wezen vrij eenvoudig is: hoe komt het dat Nederland een belastingparadijs is?

Maar het antwoord is dus ingewikkeld, zeker voor de buitenstaander. Via allerlei ondoorzichtige routes weten multinationals en publieke figuren als Mick Jagger geen belasting over hun winst te betalen. Dat brievenbusfirma’s verwerpelijk zijn en belastingontwijking en –ontduiking bestreden moeten worden, is helder. Maar hoe je dat doet, zou ik niet weten. Gelukkig weet voorzitter en ons Kamerlid, Henk Nijboer, waar hij het over heeft en hoe hij het kan bestrijden. Dat geeft vertrouwen. 

Het kabinet is natuurlijk aan handen en voeten gebonden. De begroting waar de ambtenaren nu druk mee bezig zijn wordt daarom behoorlijk beleidsarm. Dat kan niet anders met al die controversieel verklaarde thema’s. Het zou zomaar kunnen dat Jeroen de derde dinsdag van september het koffertje met zich meedraagt. Of Frits Wester dan ook weer de moeite neemt om vroegtijdig de begroting te presenteren, vraag ik me af. Waarschijnlijk is het zo oninteressant dat lekken geen zin heeft. Saai, eentonig en ongelooflijk slaapverwekkend.

Een enkele keer werden we wel wakker geschut. Door Martin van Rijn die eigenhandig de kindertelefoon redde bijvoorbeeld. Of door Jan Nagel die aankondigde te gaan stoppen als voorzitter van 50PLUS. Al is dat laatste volgens de meest recente berichtgeving weer onzeker. Goed het klinkt misschien saai, maar we wachten af.

 

Afbeelding: Phil Nijhuis | Hollandse Hoogte