Column
Column Jacqueline: Politiek correct meisjes bashen

kalkklein.jpgWat een week. Eerst de soap rond Jacques Monasch die wel lijsttrekker wilde worden, maar dan alleen op basis van een ander programma en met steun van niet-leden. En nog geen twee dagen later de volkomen onverwachte overwinning van Trump, waarna de slapeloze nachten over het falen van de peilingen en de onzekerheid over wat de toekomst gaat brengen pas echt goed begonnen.

Zoals bekend heeft Trump een opvatting over vrouwen. Vrouwen zijn in de ogen van de nieuwe machtigste man op aarde ondergeschikt, staan ten dienste van de man, mogen te allen tijde betast worden en moeten vooral niet ‘zeuren’. Wij nemen daar afstand van en verwachten dat al onze mensen dat ook doen. Met het huidige politieke klimaat is dat helaas geen vanzelfsprekendheid meer. Zie bepaalde grappen, die ‘gewoon weer moeten kunnen’, en dan niet alleen volgens gekende vrouwenhaters als Thierry Baudet. Daar schuilt een risico in. Onder het mom van deze ‘humoristisch’ bedoelde opmerkingen sluipen er altijd weer ongewenste patronen en opvattingen de samenleving binnen. Ook in de sociaal-democratie.

Dat niet alleen de alfamannetjes de positie van de vrouw ondermijnen, wordt pijnlijk duidelijk bij onze oosterburen. Daar maken onze sociaal-democratische broeders en zusters het wel erg bont. Staatssecretaris Özogus, die nota bene integratie in de portefeuille heeft, verklaarde doodleuk dat een algemeen verbod op kindhuwelijken jonge vrouwen in een isolement kan drijven. Wanneer zulke huwelijken ongeldig worden verklaard, verliezen meisjes volgens de staatssecretaris hun aanspraak op onderhoudskosten, alimentatie en een erfenis. Bovendien bemoeilijk je met zo’n verbod hun terugkeer naar het land van herkomst.

Özogus en minister van Justitie Maas (eveneens van de SPD) hebben blijkbaar de boot gemist: kindhuwelijken zijn op geen enkele manier recht te praten. Hun argumentatie berust bovendien op drogredenen. Meisjes, die al geïsoleerd leven, lopen meer kans op een kindhuwelijk. Je bestrijdt hun isolement niet door een huwelijk met een ‘oudere’ man, maar vergroot dat juist. Daarnaast: meisjes horen nooit afhankelijk te zijn van de grillen van ‘oudere’ mannen en hoeven dus helemaal geen aanspraak te maken op alimentatie of onderhoudskosten. Nee, ze hebben recht op onderwijs, zodat ze later zelfstandig in hun eigen inkomen kunnen voorzien.

Meisjes moeten kunnen rekenen op een overheid, die hen beschermd tegen de gevaren van een kindhuwelijk. Bij de SPD zijn ze blijkbaar even vergeten dat meisjes, net als jongentjes, in de schoolbanken thuishoren en pas horen te trouwen als ze daar zelf aan toe zijn met een partner naar eigen keuze. Het ergste is nog wel, dat Özogus een vrouw is. Ik schaam mij diep voor de opvattingen van mijn sociaal-democratische zuster: met zulke ‘vrienden’ heb je geen Trump of Berlusconi meer nodig. 

 

Afbeelding: Shutterstock