Column
Column Jacqueline: Nooit meer herindelingen

We kunnen opgelucht ademhalen. De PvdA heeft het tijdens de herindelingen goed gedaan. Overal is het herstel ingezet en in Groningen zijn we de tweede partij. Maar, wat vinden wij eigenlijk van herindelingsverkiezingen? In veel gemeenten is daar jarenlang verzet tegen de herindeling aan vooraf gegaan. Lokale partijen spinnen er garen bij en de laatste reguliere raadsverkiezingen werden steevast door onvrede over de herindelingen gedomineerd.

En dan is het zover: na jaren van verzet wordt de eerste raad van de nieuwe gemeente gekozen. Een mijlpaal voor politici. Maar voor burgers geldt dat minder. Het loopt nergens storm. Met als treurig dieptepunt de Haarlemmermeer waar nauwelijks een derde van de kiesgerechtigden kwam opdagen. Ook in studentenstad Groningen bleef meer dan de helft thuis.

Aan de campagne van onze Groningers heeft het niet gelegen. Wel aan een gebrek aan aandacht van de landelijke media. Wat toch wel raar is, aangezien er in ruim 10% van de gemeenten gestemd mocht worden en er ook behoorlijk wat op het spel stond. Schiphol in de Haarlemmermeer bijvoorbeeld. Maar meer dan een klein itempje in het journaal heb ik niet gezien. Geen Jeroen of Matthijs en al helemaal geen debatten tussen landelijke lijsttrekkers die er bij de verkiezingen in maart wel waren.

Niet dat dit nu per se moet, maar het zegt wel iets over de gebrekkige interesse. Je moet het hebben van de lokale media die helaas voor een groot deel zijn verdwenen. En dat zie je dus terug in de opkomst. Dat is meer dan jammer. Zeker omdat tijdens de eerste periode van een nieuwe gemeente de toon wordt gezet.

Minister Ollongren werkt aan een nieuw beleidskader voor herindelingen. Wellicht kan ze daar het moment van verkiezingen aan toevoegen. Geen aparte herindelingsverkiezingen meer, maar alle herindelingen zo uitzetten dat de nieuwe raad tijdens de reguliere raadsverkiezingen gekozen wordt. Natuurlijk kleven daar allerlei bezwaren aan, zoals de startdatum van de nieuwe gemeente. Maar dat lijken me op te lossen vraagstukken.

Een andere vraag is hoe het nu verder gaat met de herindelingen. Ollongren is nog aan het schrijven, maar in Noord Holland heeft de provincie de handdoek al in de ring gegooid. De herindeling Gooistad lijkt van de baan te zijn. De provincie had er op gerekend dat haar rol en positie ten aanzien van herindelingen zou worden versterkt. Maar nu verwacht Noord-Holland dat die doorzettingsmacht er niet gaat komen en zet de provincie de procedure in de ijskast.

Ik denk dat veel inwoners in Haren tandenknarsend op de bank zitten als ze dit bericht zouden horen. Was het maar hun provincie geweest die het had opgegeven. En misschien dat ze in Landgraaf nu weer hoop hebben om zelfstandig te blijven. Maar ja, dan moeten ze wel de opvatting van Noord-Holland kennen en dat is gezien het gebrek aan landelijke media-aandacht nog maar de vraag.

Bijschrift afbeelding: In Haren was het verzet tegen herindeling groot. Het mocht niet baten

Afbeelding: Corné Sparidaens | Hollandse Hoogte