Column
Column Jacqueline: Nog even en het matriarchaat is daar

kalkkleinHet is een beetje stil de laatste tijd. Rond de onderhandelingen voltrekt zich bijvoorbeeld  al weken hetzelfde ritueel. Jesse steekt zelfverzekerd als altijd het Binnenhof over, Alexander strijkt nog even door zijn haar voordat hij het Kamergebouw betreedt en Mark glimlacht alle vragen weg. Binnen onze Kamerfractie wil het nog niet echt knetteren. Logisch natuurlijk, het is lastig oppositie voeren, zolang er geen nieuwe regering is en de helft van de fractie demissionair bewindspersoon is. En ook binnen onze partij doet kiesvoordetoekomst nog niet veel stof opwaaien, ondanks de vele goede initiatieven en bijeenkomsten.

Rond Geenstijl is de stilte eveneens wedergekeerd. De oproep van 100 bekende vrouwen om niet meer te adverteren op Geenstijl en Dumpert is meer dan terecht. De reactie van het blog viel te verwachten. Zelf kunnen de reaguurders zich vanwege de vrijheid van meningsuiting alles permitteren. Maar zodra iemand er iets van zegt, is het huilie huilie. Zielige mannetjes die de pubertijd eigenlijk nooit zijn ontgroeid.

Waar ik me echt over heb verbaasd, is dat er na de korte ophef over dit incident geen storm is losgebarsten over het onrecht dat vrouwen aangedaan wordt. De dubbele moraal waar vrouwen nog steeds dagelijks mee te maken hebben en waar de overheid stilzwijgend in mee lijkt te gaan. Want hoewel de belastingdienst en het ministerie van Defensie zich na de oproep hebben teruggetrokken, blijft het de vraag waarom het ministerie op Geenstijl adverteerde. Wat voor soldaten verwachtte men op deze site te rekruteren? Seksisten? Mannen voor wie vrouwen alleen maar heilige Madonna of hoer kunnen zijn? En voor wie de vrijheid van meningsuiting bestaat uit beledigen van de ander?

De storm van verontwaardiging bleef dus uit, onbegrijpelijk. Maar niet voor lang, verwacht ik. Binnenkort gaat het donderen en bliksemen. Dan worden de reaguurders met naam en toenaam aan de schandpaal genageld, begeleidt de Kamervoorzitter Thierry Baudet onder luid gejoel uit de plenaire zaal, maken de nationale politie en veiligheidsdiensten online seksisme topprioriteit en stuurt de overheid mannen als Jan Roos en Johan Derksen geheel op eigen kosten op heropvoedingscursus.

Politicologe Malou van Hintum en hoogleraar demografie, Jan Latten, schetsen dat we ongemerkt een nieuw tijdperk inglijden. Nu vrouwen steeds vaker hoogopgeleid zijn, verliezen mannen hun koppositie. Zij voorzien een matriarchaat met mannen als de grote verliezers. Vrouwen stellen hier de norm en bepalen met wie ze zich willen voortplanten. En met wie niet.

De hierboven genoemde heren behoren uiteraard tot de laatste categorie.

 

Afbeelding: Peter Hilz | Hollandse Hoogte