Column
Column Jacqueline: Jaloers op DWARS

Het jaar had zo mooi kunnen beginnen. Na alle ellende van 2017 en de bittere teleurstelling over de verkiezingen, nu het gestage en dappere opklimmen uit het dal. En hoewel 2017 in veel opzichten  een jaar was om snel te vergeten, gebeurde er natuurlijk ook dingen waar we met zijn allen op kunnen voortbouwen. Zo is er de morele overwinning van #metoo en het permanente besef dat seksuele intimidatie en machtsmisbruik fout is.

En ook op andere gebieden ging het de goede kant op. Bovendien kwam er erkenning voor het feit dat vrouwen in vergelijkbare functies gemiddeld 10% minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega’s. Natuurlijk zijn we er met een veroordeling van deze loonkloof nog niet, maar het is een mooie bouwsteen voor 2018.

Ik was optimistisch gestemd. Tot deze week, toen die hoop weer de grond in werd geboord. We mogen namelijk weer stemmen op de beste lokale bestuurder van Nederland. En tot mijn verbazing zit er tussen de genomineerden niet één vrouw. Na zeven jaar een man als winnaar en nu ook alleen mannelijke genomineerden. In 2018, je zou er gallisch van worden.

Ja, bij de kleine gemeenten loopt wel wat vrouwelijk talent rond, zegt Binnenlands Bestuur. En de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (39 jaar) is eveneens genomineerd. Niet tussen de grote jongens, maar als veelbelovend en aanstormend talent. Waarom haar partijgenoot en negen jaar jongere collega-wethouder Paul Smeulders wel bij de ‘volwassen’ genomineerden hoort, is me volstrekt onduidelijk.

Wat overblijft is een nare smaak. Een rolbevestigend beeld, waarin het belangrijke werk beter kan worden overgelaten aan de mannen. Het lijkt me dat er iets niet helemaal goed gaat met de vraagstelling. Dat er een masculiene bias inzit bijvoorbeeld. Maar voorlopig houdt Binnenlands Bestuur vast aan de onderzoeksmethode en zullen we het met de tien genomineerden moeten doen.

Gelukkig bleef een antwoord niet uit. De jongeren van GroenLinks, DWARS, kwamen met hun eigen verkiezing van tien uitstekende vrouwelijke bestuurders, waaronder onze eigen Marjolein Moorman. Daarom zou ik zeggen: boycot de stemming van Binnenlands Bestuur en stem hier op de beste vrouwelijke bestuurder. Dat is jammer voor Hans Oosters, want hij is zonder twijfel een uitstekende kandidaat. Maar soms is het belangrijker om te laten weten dat we iets niet pikken. Een verkiezing met alleen mannelijke genomineerden is bijvoorbeeld gewoon niet meer van deze tijd.

Afbeelding: Paul van Riel | Hollandse Hoogte