Column
Column Jacqueline: Het liefje van Jan

kalkklein.jpgJan Slagter, de baas van omroep Max, is boos op Mark Rutte. Waarom? Rutte maakte in zijn speech tijdens het Correspondents’ Dinner een grap over Jans (vermeende) relatie met de 30 jaar jongere dochter van Jan Marijnissen, de oud-voorzitter van de SP. En waarom is dat een probleem? Omdat de grap volgens Jan niet over de inhoud maar over zijn privézaken ging.

De opmerking dat Lilian Marijnissen zelfs mediatraining zou krijgen van de baas van omroep Max om zo klaargestoomd te worden voor de politiek schoot Jan in het verkeerde keelgat. Wat de dochter er zelf van vindt, weten we nog niet, zij hult zich in stilzwijgen. Bijzonder ook dat er elke keer bij wordt verteld wie de vader is van het nieuwe liefje van Jan. Die heet ook Jan, maar dat terzijde. Blijkbaar is haar vader belangrijker dan Lilian zelf.

Terug naar Jan Slagter, de baas van Omroep Max. De omroep die een Zorglijn ‘voor al uw vragen en klachten over de zorg’ heeft, de omroep die wekelijks in haar programma Meldpunt de zorg aan de kaak stelt, of liever gezegd aan de schandpaal nagelt. Dit is dezelfde Jan die twittert ‘Wat goed!! RT @MarijnissenL: FNV wordt groter en sterker in de zorg …’. En dezelfde Slagter die optrad in het spotje van de FNV en de boodschap uitdroeg dat de Nederlandse zorg  gered moest worden. De man die samen met ‘zijn’ Lilian op het podium stond. Jan die over alles en iedereen altijd een mening heeft, hier graag over praat en dan het liefst voor de camera en tegen het volk. Want Jan weet wat een deel van het volk wil, Jan weet wat ouderen willen. Tenminste dat straalt Jan uit. En dat komt nu toch een beetje in een vreemd daglicht te staan. Want de opvattingen van deze Jan en die van de SP op het gebied van zorg lijken nu wel erg naadloos op elkaar aan te sluiten. Is Max nu de huisomroep van de familie Marijnissen geworden of is Jan gewoon zo verliefd dat hij vergeet dat goede journalistiek meer is dan alleen het verzamelen van slechte voorbeelden.

En nu heeft Mark Rutte hier dus een grap over gemaakt. Een grap die refereert aan het beeld van de oude bok die een jong blaadje lust. En dat is een beetje een vies beeld. En ook een beeld dat niet past bij de belangenbehartiger van onze ouderen, dat niet past bij het imago van de baas van omroep Max. Het doet een beetje denken aan Onno Hoes en zijn toyboy. En we weten allemaal hoe het met hem is afgelopen.  Jan voelde zich toen blijkbaar al een soulmate van Onno want hij twitterde in 2014: ‘Triest dat Onno Hoes opstapt. Terecht begint hij een rechtszaak. Hij was een prima burgemeester. De gemeenteraad had achter hem moeten staan’.

Ik word nu overvallen door angstvisioenen van Jan die een rechtszaak tegen Rutte begint. Inzet: geen grappen over de privézaken van de baas van Omroep Max op de nationale tv. Immers Jan was een prima baas van Max. Alle ouderen zouden achter hem moeten staan. En dan gaat Mark in de tegenaanval: geen gebruik van publieke (media)ondersteuning voor de opvattingen van SP-familie Marijnissen. En zo ziet de volgende landelijke actie het licht: red omroep Max uit de klauwen van de SP.

Afbeelding: Hollandse Hoogte/Stijn Rademaker