Column
Column Jacqueline: Het goede… en het slechte nieuws

kalkkleinHet zal niemand zijn ontgaan: de campagne. De hoofdrolspelers reizen stad en land af, en schuiven waar mogelijk aan. Bij Pauw & Jinek, Humberto, Matthijs en sinds deze campagne ook bij Rob Geus van SBS. Iedere uitzending is wel een column waard: van de WAO-plannen van Henk Krol tot de ‘normen en waarden’ van Jan Roos. Maar nee, wie daarop wacht, moeten we teleurstellen. Buiten de campagne draait de wereld natuurlijk door en gebeuren er momenteel dingen, die we niet kunnen negeren.

Laten we beginnen met het goede nieuws: het akkoord van Westerlee maakt een doorstart. € 10 miljoen naar een regio, die het kan gebruiken. Dit ondanks Veendam en Stadskanaal, die in hun verzet volharden en niet meedoen. De twee vreesden zeggenschap te verliezen en ook over de juridische haalbaarheid waren vragen. Maar Jetta is de kwaadste niet en houdt de achterdeur ook voor deze twee open. Nu maar hopen dat haar opvolger ook zo geduldig en aardig is…

Dan het minder goede nieuws: de ontwikkelingen in Friesland. Het begint nog bemoedigend. 150 medewerkers van het SW-bedrijf Caparis worden aangenomen bij de gemeentelijke groenvoorzieningen van Leeuwarden, Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Achtkarspelen. Precies zoals we het als PvdA willen, denk je nog. Deze mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt krijgen nu immers de kans om in een vast dienstverband bij een normale werkgever te werken. De inclusieve arbeidsmarkt weer een stapje dichterbij.

Onze wethouder in Den Haag deed dit al eerder en kon alleen maar rekenen op complimenten. Niet in Friesland, daar liggen de zaken net wat anders. Tietjerksteradeel, Smallingerland, Opsterland en Heerenveen vinden de stap voorbarig. De OR van het SW-bedrijf is bijvoorbeeld niet gehoord. Maar belangrijker nog: met de overhaaste actie hebben de vier gemeenten de afspraken in de GR, waar alle acht gemeenten deel uit van maken, geschonden. Zo zou er eerst een businesscase moeten worden uitgewerkt om alle financiële en juridische gevolgen in kaart te brengen.

En zo blijft het nog lang onrustig in Fryslân. Want wie heeft er gelijk? Allebei zeggen ze het belang van de SW-medewerker voorop te stellen. Het zal allemaal wel, maar het enige wat rest is onzekerheid. Voor die 150 mensen van Caparis en de rest van de Friezen. Want één ding is zeker, als onze wethouders daadwerkelijk het belang van de SW’er laten prevaleren, begraven ze de strijdbijl en komen ze er samen uit. 

 

Afbeelding: Arie Kievit | Hollandse Hoogte