Column
Column Jacqueline: Bestuurlijke bubbels, bobotaal en de kloof

kalkklein.jpgJe hebt weleens het idee dat iedereen om je heen in een bubbel leeft. Deze week had je bijvoorbeeld de NS. Wat blaadjes op het spoor en ze blijven steken in vertragingen, te korte treinen, en onvriendelijke en warrige (‘vierkante wielen’) communicatie. Maar goed, het is herfst en we hebben te maken met de NS, dus je verwacht niet anders.

Je hebt natuurlijk meer bubbels. Zo is er die van bestuurlijk Nederland. Het is hier al vaker besproken, maar men maakt zich zorgen: over de overheid, de kwaliteit van raadsleden, het gebrek aan legitimatie van gemeenschappelijke regelingen, het vermeende gebrek aan vertrouwen van de burger in de politici (gelukkig niet in de democratie als zodanig) en de steeds lagere opkomst bij verkiezingen.

De stroom rapporten is, zoals in Nederland te doen gebruikelijk, niet te overzien. Als je wilt, kan je bovendien bijna dagelijks naar een conferentie of symposium over ‘de nieuwe democratie’,  ‘bestuurlijke samenhang’, ‘de toekomst van de gemeenteraad’, ‘de vernieuwingsagenda’ of iets wat daarop lijkt. Bubbels zijn het. En binnen de bubbel kent iedereen elkaar en spreekt men dezelfde bobotaal. Wie zich als relatieve buitenstaander toegang weet te verschaffen tot dit old boys netwerk, raakt al snel verstrikt in dit onbegrijpelijke bargoens en zal waarschijnlijk afhaken.

Getriggerd door de zin ‘U10, samen dansen over de schalen’ dacht ik in eerste instantie dat het spirituele nu de bestuurlijke wereld was binnengedrongen: klankschaalconcerten met holistisch dansen, zoiets. Mis, de bubbel van Platform G31 blijkt een klasse apart. Sla hun brochure Licht in de samenwerking, hard in de uitvoering er maar eens op na: ‘Er zijn vele vormen van regionale samenwerking op verschillende schaalniveaus en in allerlei domeinen: van triple helix tot multi level-samenwerking. Dat maakt samenwerken tot een complex vraagstuk, waarover joint-fact-finding is gewenst’.

En wat te denken van deze parel: ‘Steeds weer lijkt de functionele rationaliteit (wie waarop gaat), het te winnen van de substantiële’. Welke vorm van samenwerking dan werkt? ‘Hier ligt de bron van samenwerking en de vernieuwing. Het is zaak hier de substantiële rationaliteit steeds de boventoon te laten voeren en het dansen als bestuurskunst’. De citaten zijn letterlijk, dus wie denkt, dat ik tijdens het schrijven een glaasje heb gedronken, heeft het mis.

Werkelijk onnavolgbaar. Daar komt bij dat het downloaden van deze brochure alleen kan als je je mailadres en persoonlijke gegevens invult. Dus om deze wartaal te ‘mogen’ lezen, is er nog een extra drempel opgeworpen. Vreemd, want een substantieel deel van het geld van het Platform G31 is gewoon van de overheid afkomstig en één van de (terechte) zorgen van bestuurlijk Nederland is bovendien de vervreemding van de burger. Een typisch geval van de pot verwijt de ketel? 

 

Afbeelding: Shutterstock