Besturen als kunst, lokale sociaal-democraten 100 jaar verenigd. Verschenen in februari 2002.
Het is te bestellen via de winkel van de PvdA onder vemelding van bestelnummer 855
Prijs: € 22,00
Daar zaten ze dan bij elkaar, op Tweede Kerstdag 1901, ’s morgens om 10 uur in een onverlicht zaaltje van de Buitensociëteit in Zwolle. Gehuurd voor 5 gulden, want meer mocht het niet kosten. Negentien raadsleden van de SDAP. Ze vonden dat het tijd werd om de eenheid te smeden tegen de boze, kapitalistische buitenwereld. Uit die bijeenkomst van rode raadsleden (allemaal mannen, voor vrouwen was er nog geen plaats aan de bestuurstafel) ontstond de vereniging, die 100 jaar later nog altijd bestaat. Ze heet nu Centrum voor Lokaal Bestuur (CLB).
Jan de Roos, historicus en medewerker van het CLB, heeft de geschiedenis van de bestuurdersorganisatie opgetekend in deze uitgave. Het bevat veel verrassends over de lokale politiek in de afgelopen eeuw. Tevens staan er fraaie portretten in van bekende SDAP-kopstukken, zoals Wibaut, Ankersmit, Tak en Ed Polak. De naoorlogse secretarissen van de bestuurdersorganisatie komen ook aan bod. Verder zijn er levensschetsen van bekende en minder bekende politici in dit vuistdikke boek. Zoals wethouder Eiske ten Bos-Harkema uit Gasselte, die wegens belediging een maand gevangenisstraf kreeg, en de rode wethouder Gerrit Schotveld uit Almelo.
De Roos portretteerde verder veel burgemeesters, waaronder ook diverse vrouwen uit de jaren ’80. Opmerkelijk is het verhaal over het Oostgroningse dorp Finsterwolde, waar PvdA-burgemeester Harm Tuin in de clinch raakte met de communisten. Hij bestuurde twee jaar het dorp in zijn eentje als regeringscommissaris.
De Roos beschrijft dit uitvoerig aan de hand van nog niet eerder geraadpleegde dossiers van het ministerie van BZK en van de BVD. Besturen als kunst telt 264 pagina’s en 130 foto’s. Het boek is gebonden en bevat een bronnenopgave en een register.