‘Woke-ideologie’, ‘massa-immigratie’ en ‘klimaatgekte’. Zo eens per week dwing ik mijzelf te kijken naar ‘Ongehoord Nieuws’. Omdat ik vind dat ik uit mijn bubbel moet stappen. En dus laat ik me deze frames aanleunen. Standaard word je bij dit WNL-programma geconfronteerd met de bekende dramadriehoek.
Het verhaal van de schurk, de held en het slachtoffer. Als het over de woningnood gaat: ‘Nederlanders (slachtoffers) kunnen geen huis vinden door de stroom van asielzoekers (schurken), de huidige regering gaat er alles aan doen om dit probleem op te lossen’ (held). Klimaat: ‘de hardwerkende Nederlander is weer de klos (slachtoffer) door de maatregelen uit Brussel(schurk), dit wordt aangepakt door politici die strijden tegen de Europese regelgeving’ (helden).
Halve waarheden, simpele narratieven en complottheorieën. Europees, landelijk en op lokaal niveau het bekende recept van populisten. Vanuit de populistische hoek in de Tweede Kamer worden verwoede pogingen gedaan om de voor hun (electoraal) gunstige driehoeken en frames te laten zegevieren. Soms zijn het pogingen om het lokale bestuur daarbij te ondermijnen zoals we afgelopen maand in de hoofdstad zagen.
Tegenover de polariserende krachten is het zaak een verbindend verhaal neer te zetten. Met politici die mensen samenbrengen. Die oplossingen dichterbij brengen. Met een verhaal dat bovendien voortbouwt op lokale kracht. Is dát niet juist het verhaal dat nu ‘Ongehoord’ blijft?
Ironisch genoeg had de Amerikaanse psycholoog Karpman de dramadriehoek juist ontworpen om gedrag beter te begrijpen en conflicten op te lossen. Hij plaatste personages en organisaties in het hokje van schurk, slachtoffer en held om ze in oefeningen juist te verwisselen. Zo leerde hij mensen op een andere manier te kijken naar dezelfde situatie.
Een manier dus om juist meer empathisch te zijn en te verbinden. Verbindingen komen tot stand in én tussen bubbels. ‘Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.’ Een beroemd citaat van antropoloog Margaret Mead. Activisten die de strijd aangaan tegen klimaatverandering, vrouwen die zich emanciperen en wat te denken van de arbeiders die zich verenigden in een vakbond in de 19e eeuw? En inderdaad, deze bewegingen ontstonden allereerst vanuit lokale bubbels.
Kom verhaal halen (en maken!)
In verschillende provincies trekken PvdA en GroenLinks gezamenlijk op en richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 kiest 80% van de afdelingen voor gezamenlijke deelname. Als CLB onderzoeken we komend jaar hoe we het best de krachten kunnen bundelen met GroenLinks. Met deze nieuwe koers willen we samen werken aaneen verbindend toekomstverhaal en versterken we ons lokale netwerk. Als CLB willen we komend jaar met de leden in gesprek over de samenwerking. Daarnaast geven we in deze nieuwsbrief graag een podium aan jullie om kennis en ervaringen te delen over de lokale samenwerkingen. Welke kansen liggen er, maar ook: wat maakt het lastig? Ben of ken je iemand die hierover geïnterviewd wil worden?
Mail naar [email protected]
Marjolein Nieuwdorp, de nieuwe secretaris-directeur van het CLB schrijft vanaf nu regelmatig een column voor Lokaal Bestuur