Toen in december 2021 de Atlas van Afgehaakt Nederland verscheen, maakte dit nogal wat los. De Atlas liet het beeld zien van een land dat steeds meer verdeeld raakt tussen mensen die aan de knoppen zitten en voor wie die knoppen ook werken en mensen die zich afkeren van overheid en politiek. Want waarom zou je je druk maken om een systeem als dat systeem zich niet druk maakt over jou? En toen moesten de uitslagen van de Provinciale Staten- en Tweede Kamerverkiezingen nog komen.
Voor een grote groep PvdA- en GroenLinks bestuurders was het verschijnen van de Atlas aanleiding te beginnen met het project ‘Afgehaakt Nederland’. Het CLB ging in drie regio’s op onderzoek uit. We spraken daar met tientallen mensen van binnen, maar vooral van buiten de politiek. Daarbij werd ons niet zelden een spiegel voorgehouden, want wie is er nu eigenlijk bij wie afgehaakt? De reportages en de lessen die we onderweg hebben geleerd vind je hier.
Ondertussen is er een belangrijk vervolgonderzoek uitgebracht. Dat is gedaan door de adviescommissie ‘Versterken Weerbaarheid van de Democratische Rechtsorde’ onder leiding van Ahmed Marcouch.
Hoe staat Nederland er twee en een half jaar na het verschijnen van de Atlas van Afgehaakt voor?
Zaterdagmorgen 6 juli maken we in Utrecht de balans op. Dat doen we met sociaal geograaf en een van de opstellers van de Atlas, Josse de Voogd. Hij is ook lid van ‘de commissie Marcouch’. We gaan in op de vraag: wat kunnen wij als bestuurder of volksvertegenwoordiger concreet doen om de groeiende kloof tussen onder andere praktisch en hoger opgeleiden te helpen dichten?
Wil je meer weten over deze bijeenkomst met Josse de Voogd op 6 juli of je aanmelden? Stuur dan een mail naar [email protected], we kunnen je denkkracht goed gebruiken!