Elke maand legt Lokaal Bestuur een stelling aan je voor. Deze keer is dat: Zowel landelijke als lokale politici moeten zich aan de stelregel houden dat als zij zich positief hebben uitgelaten over een bedrijf of een besluit hebben genomen ten faveure daarvan, zij na hun politieke loopbaan geen betaalde functie kunnen accepteren bij het betreffende bedrijf.
Jelle Zoetendal, wethouder Heerenveen
‘Het spel heet geld’ leerde ik ooit van een boer uit Groningen. Wanneer er duidelijk sprake is van financieel gewin door het bedrijf lijkt het mij onverstandig daar later een dienstverband aan te gaan. Ook wanneer er duidelijk warme banden met het bedrijf en de bestuurder zijn heeft het geen pas. Belangrijk is het onderbuikgevoel dat je erbij hebt. Durf je het op een t-shirt te zetten en daarmee door de stad te lopen: ‘Ik werk bij het bedrijf dat ik als bestuurder financieel steunde!’? Die lakmoesproef werkt zowel voor, tijdens als na je politieke loopbaan.
Conny Miermans, wethouder Borsele
Dit raakt je integriteit! Hoe geloofwaardig ben je, als je als voormalige politicus je kennis en invloed gebruikt om een onderneming op te bouwen of te adviseren ten gunste van je eigen portemonnee? Een duivels dilemma, aan de ene kant zoek je weer werk, wachtgeld is ook niet alles, aan de andere kant kan de schijn tegen zijn. Zeker in kleinschalige gebieden, zoals de gemeente Borsele in Zeeland, ken je veel mensen en organisaties en bedrijven. Welke reguliere contacten heb je gehad in je functie als bestuurder, heb je deze correct uitgevoerd en volgens de regels? Zo ja, dan zou een betaalde of adviserende taak ook moeten kunnen. Twijfel je over je integriteit, dan had je dat ook tijdens je politieke carrière vaker moeten overdenken. Als politicus gebruik je je kennis en netwerk uit je vorige beroep en ook na je politieke carrière blijf je kennis en netwerk benutten.
Ellen Prent, wethouder Haaksbergen
Bestuurders moeten allen integer zijn tot op het bot: landelijk, provinciaal, regionaal en lokaal. Je moet je volgens mij als bestuurder altijd afvragen of dat wat je doet past bij de andere dingen die je doet, nu en ook in het verleden. Tegelijkertijd hebben we verbinding nodig om te komen tot resultaten. Maar volgens mij kunnen bestuurders onafhankelijk, integer en verbindend zorgen voor de smeerolie. Samen met inwoners en bedrijven kunnen zij tot de realisatie van plannen komen. Voorbeeld is de co-creatie tussen Unipro en gemeente Haaksbergen in ontwikkeling duurzaam bedrijventerrein Stepelerveld. Maar integriteit gaat voor alles.
Raimond de Prez, wethouder Delft
Ik ben het met de stelling oneens. Gekozen volksvertegenwoordigers stemmen zonder last of ruggespraak. Dat betekent dat zij vrij zijn in hun uitlatingen. Een eventuele vervolgfunctie mag daarin niet belemmerend zijn. Ik vind wel dat helder en navolgbaar moet zijn wie er op welke wijze als lobbyist rond bijvoorbeeld de Tweede Kamer actief is. Al is uiteindelijk de integriteit van de zittende volksvertegenwoordigers bepalend. Zij moeten bijvoorbeeld ook inzichtelijk maken met welke lobbyisten zij contact hebben gehad.
Jeroen Olthof, wethouder Zaanstad
Ik ben het niet eens met de stelling. Al realiseer ik me dat de schijn van belangenverstrengeling op de loer ligt. Een nieuwe baan aansluitend op je politieke carrière kan dan ook niet bij een organisatie waar je je in het bijzonder voor hebt ingezet. Maar ik denk niet dat het zo expliciet hoeft te zijn als in de stelling of dat het in de toekomst ook nooit meer mag. Ik ben zelf wethouder, jeugd, wmo, wonen, armoede en sport. Dat zou betekenen dat ik nooit een baan meer in deze branche kan aanvaarden, terwijl daar mijn expertise ligt…
Jaap Blankenberg, wethouder Krimpen aan den IJssel
Ik ben het met deze stelling grotendeels eens. Al vind ik dat de betreffende volksvertegenwoordiger of bestuurder na bijvoorbeeld twee jaar wel weer zou moeten kunnen solliciteren.
Afbeelding: Nationale Beeldbank/Hans Kwaspen