Een duivels dilemma. Anders valt het niet te typeren. Een keuze waar je iedereen tevreden mee stelt, is niet mogelijk. Blaas je het demissionair kabinet op en wat bereik je daarmee? Of doe je water bij de wijn? En neem je het mogelijke gezichtsverlies op de koop toe. Vragen, vragen, vragen waar ik niet meteen een antwoord op weet.
Wat ik wel weet is dat je in de politiek zit om je idealen te verwezenlijken. Niet om met een publicitair handigheidje trending topic op Twitter te worden of om met je persoonlijke verhaal fans tot tranen te roeren. Nee, politiek bedrijf je om de wereld stukje bij beetje te verbeteren. Soms door compromissen te sluiten, een andere keer door de confrontatie te zoeken. Niet per se omdat je dan in de peilingen stijgt, maar omdat je er in gelooft. Een fatsoenlijk loon voor basisschoolleraren bijvoorbeeld. Eigenlijk gek dat je daar tegen kan zijn.
Feit is dat van de onderhandelende partijen alleen D66 fors wil investeren in het onderwijs. VVD en CDA houden het in hun verkiezingsprogramma’s bij een schijntje: ‘Niet zo zeuren om geld, het is toch een keigaaf beroep.’ Het blijft koffiedik kijken, maar of er ook zonder de interventie van Lodewijk zoveel druk op de heren onderhandelaars was gezet om de lonen te verhogen, vraag ik me af.
Uiteindelijk gaat het om de leerkrachten zelf. En die hebben laten weten met de € 270 miljoen van vorige week geen genoegen te nemen. Niet substantieel genoeg. Wat dat dan wel is, kan alleen maar de tijd uitwijzen. Net zoals we nu nog niet weten wat de inspanningsbelofte van Mark en toezeggingen van Alexander en Gert-Jan waard zijn. Het lijkt me knap lastig om weg te komen met een fooi, maar voordat alles zwart op wit staat, durf ik mijn handen er niet voor in het vuur te steken.
Die twijfel is vervelend. Het maakt je onzeker. Gelukkig zijn er altijd mensen die van dat soort innerlijke overpeinzingen geen last hebben. Onze partijgenoot Willem Vermeend is zo iemand. Ergens in een ver verleden was hij minister en sindsdien is hij beschikbaar voor allerlei soorten politiek commentaar. Liefst pittig, vaak ongeïnformeerd legt Willem ons uit hoe het zit. Op de landelijke tv, want al het andere is hij ontgroeid.
Willem legt de vinger op de zere plek. De houding van de PvdA is ‘ongeloofwaardig en slecht voor de politiek.’ Niet het ‘dan weer wel, dan weer niet € 270 miljoen’-spelletje van de VVD, maar het opkomen voor basisschoolleraren schaadt het aanzien van het openbaar bestuur. Tja, Willem is een expert. Samen met voormalig VVD-voorzitter Henri Keizer en VVD-prominent Loek Hermans bevindt hij zich in het selecte gezelschap van oud-politici die aandacht hebben gekregen van journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money. De man van duizend-en-één baantjes, al dan niet met een rafelrandje.
Maar genoeg over Willem. Terug naar de kern: het geld voor de basisschoolleraren en de verlichting van de werkdruk. Follow the money lijkt mij helemaal geen slecht idee. Wanneer er dit of volgend jaar een regeerakkoord ligt, moeten we precies dat doen. Kijken hoe substantieel de inspanningsverplichting van Mark uiteindelijk is geweest. Hoeveel geld komt er vrij voor de salarissen en wordt er wat gedaan aan de grote van de klassen en de vermindering van de bureaucratie? Pas dan weten we of het allemaal zin heeft gehad. Tot die tijd heb ik geduld.
Afbeelding: Arie Kievit | Hollandse Hoogte